Documentarele despre animale le violeaza acestora intimitatea

0

Un studiu recent sustine ca realizatorii de filme documentare despre animale le incalca acestora dreptul la spatiul privat, filmand cele mai intime momente din viata lor.

Animale filmate in timp ce nasc in propriile adaposturi sau clipe ale imperecherii incalca o serie de linii etice pe care producatorii acestor filme trebuie sa le respecte, spune Brett Mills, lector de studii cinematografice in cadrul University of East Anglia, citat de The Guardian.

Mills a realizat un raport asupra dreptului animalelor la spatiu privat dupa ce a vizionat scene dintr-un documentar BBC din 2009. Printre scenele controversate se numara cea a unei balene narval, care se retrasese din calea privirilor curioase sub gheata arctica.

“In loc sa o lase in pace, realizatorii documentarului au decis ca singura solutie este sa gaseasca noi tehnologii pentru a o filma in continuare”, acuza Mills. “Suntem de parere ca oamenii au dreptul la intimitate, de ce nu am fi de acord ca si alte specii au nevoie de asa ceva, mai ales cand manifesta comportamente care indica acest lucru?”.

“Filmele de istorie naturala sunt foarte importante”, spun in replica reprezentantii BBC. „Sa intelegem lumea din jurul nostru este vital in incercarea de a conserva ecosistemul”.

Foto: Flickr / (Bill and Mavis) – B&M Photography.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger