”Doctorul drumurilor” repară gropile din asfalt cu banii din propria pensie

0

Chiar dacă România pare uneori țara drumurilor ciuruite de gropi și găuri, aceste ”forme de relief” dau bătăi de cap locuitorilor din toată lumea, generând soluții care de care mai creative. De la englezul care desena penisuri gigantice în jurul gropilor, pentru a determina autoritățile să le repare, până la sistemul de senzori prin care gropile din capitala statului Panama trimit oficialilor mesaje pe Twitter, bătălia împotriva ”craterelor” de pe carosabil ia forme cât se poate de diverse. Când însă speranța în administrațiile locale tinde spre zero, cetățenii aleg uneori să ia problema în propriile mâini.

Din această ultimă categorie face parte și Meet Gangadhara Tilak Katnam, un indian de 66 de ani, supranumit ”Doctorul gropilor”. Bărbatul a reparat până acum peste 1.000 de gropi de pe străzile orașului său natal, Hyderabad, cumpărând materiale din pensia lui de fost inginer de căi ferate. Începând cu 2011, Tilak, care spune despre sine că oferă ”îngrijire medicală” drumurilor, bate orașul la pas, în căutare de smoală rămasă de la șantierele de construcții și de pietriș, pe care le folosește pentru a face reparațiile.

Gangadhara-Tilak-Katnam2

 

După ce s-a pensionat și a petrecut un an în SUA, unde s-a stabilit fiul său, Tilak a revenit la Hyderabad, unde s-a angajat pe un post de consultant la o agenție producătoare de software. ”În prima mea zi de lucru, când mergeam cu mașina la birou, am împroșcat din greșală un grup de copii cu noroi, după ce am intrat cu mașina într-o groapă,” își amintește bărbatul. Au urmat și alte mici incidente provocate de străzile găurite, dar când a fost martorul unui accident de circulație grav, provocat de eternizatele gropi, Tilak a decis să nu mai aștepte ca autoritățile să repare drumurile.

La început, pleca prin oraș cu câțiva saci goi, pe care-i umplea cu smoală și pietriș, lăsate în urmă de muncitori pe diverse șantiere de construcție. De fiecare dată când întâlnea o groapă, îi acorda ”îngrijiri medicale.” Treptat, faptele lui bune s-au transformat într-un fel de slujbă cu normă întreagă, astfel încât din 2012, când ți-a dat demisia, s-a dedicat reparațiilor. ”Mi-am cheltuit pensia pentru a repara drumurile,” povestește Tilak.

Gangadhara-Tilak-Katnam3

Soția indianului, îngrijorată de orele petrecute de el în soare, i-a cerut ajutorul fiului, pentru a-l convinge pe bărbat s-o lase mai moale cu reparațiile pro bono. Fiul însă, impresionat de inițiativa tatălui, a creat un website și o pagină de Facebook dedicate ”doctorului de drumuri.” Grație canalelor de comunicare, din ce în ce mai mulți oameni au aflat de Tilak și s-au oferit să-l ajute. Acum, există chiar și o linie de telefon specială, la care localnicii pot suna pentru a reclama existența gropilor pe străzile unde locuiesc. Tilak nu acceptă donații în bani din partea localnicilor, însă îi încurajează pe oameni să contribuie prin muncă.

Mai mult, după ce autoritățile încercaseră inițial să-l descurajeze pe bărbat, până la urmă nu au avut încotro și i s-au alăturat. În cele din urmă, municipalitatea a decis să-i ofere inginerului pensionar materiale și alte resurse necesare. A primit chiar  și o scrisoare din partea Ministerului Transporturilor, prin care se atestă că are permisiunea de a repara gropile. De fiecare dată când are de-a face cu polițiștii, intrigați de prezența bărbatului în mijlocul străzii, indianul le arată scrisoarea oficială și-și vede mai departe de treabă.

Sursa: Oddity Central

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger