Doctorii care simt durerea tratează mai bine pacienții

0

Empatia este considerată la nivel general o parte frumoasă, dar neesențială a medicinii. Dacă chirurgii i-ar vedea pe pacienți ca pe nișe ființe umane, de exemplu, asta ar putea fi un obstacol în calea reușitei în sala de operație. Cu toate acestea, un nou studiu arată că medicii mai empatici au pacienți mai sănătoși.

Cercetătorii de la Jefferson Medical College, SUA, au urmărit 891 de pacienți bolnavi de diabet tratați de 29 de doctori pe durata a trei ani. Empatia medicilor a fost măsurată în funcție de cât de mult înțelegeau ei perspectiva pacientului și cât de mult le anima acel punct de vedere dorința de a ajuta. Pacienții doctorilor cu cele mai bune rezultate în materie de empatie aveau cu 16% mai multe șanse de a avea un control bun asupra nivelului zahărului din sânge și cu 15% mai multe șanse de a un nivel mai stabil al colesterolului.

Cercetările anterioare au arătat că pacienții medicilor foarte empatici sunt mai motivați să-și urmeze planul de tratament, ceea ce poate explica diferențele de mai sus. Având în vedere dificultatea inițierii sau menținerii unor schimbări comportamentale necesare pentru ținerea sub control a colesterolului și a nivelului zahărului din sânge, se pare că puțină bunătate nu strică într-un cabinet medical. Deși mulți consideră că iubirea aspră funcționează cel mai bine, tot mai multe dovezi susțin că blândețea funcționează cel mai bine atunci când se încearcă schimbarea unor obiceiuri comportamentale legate de sănătate, dietă, alcool sau droguri.

Sursa: Time

Foto: Flickr/Truthout.org

Citiți și:

Teleempatia: o posibilă rețea socială a creierelor

Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger