Doar 3.000 de tigri mai trăiesc azi în sălbăticie

0

Tigrii, cele mai mari feline ale planetei, se confruntă cu un moment decisiv în perpetuarea speciei: potrivit National Geographic, în acest moment mai trăiesc în habitatele lor naturale doar 3.000 de exemplare. Dată fiind explozia demografică din Asia, care reduce semnificativ pădurile unde trăiesc tigrii şi ţinând cont de amploarea luată de vânătoare şi braconaj, populaţia de tigri a fost redusă în mai puţin de o sută de ani de la 100.000 de exemplare, care trăiau în 30 de ţări, la 3.000 de exemplare, care supravieţuiesc în doar 13 ţări.

 

Tigers-Licking-l

Asemenea tuturor felinelor “moderne,” scrie National Geographic, tigrii sunt originari din Asia de Sud-Est, iar primele fosile de tigru au acum o vechime de un milion de ani. Dacă strămoşul acestei specii a evoluat în nouă subspecii, în ultimii 80 de ani trei dintre acestea au dispărut cu totul de pe faţa pământului: tigrul de Bali a dispărut în anii ’40, iar tigrii de Java şi tigrii caspici au dispărut 30 de ani mai târziu. De altfel, în acest moment, o altă subspecie, respectiv tigrul din Sudul Chinei, nu mai trăieşte decât în captivitate. Toate celelalte cinci subspecii sunt ameninţate de extincţie, tigrul de Sumatra fiind cel mai expus pericolului.

Sharon Guynup, autoarea cărţii Tigers Forever, e de părere că măsurile pentru protejarea acestei specii sunt puţine şi ineficiente, dar şi că, atâta vreme cât vedem mereu tigri, în emisiuni televizate, la grădini zoologice şi la circ, ni se întreţine o iluzie. Guynup spune că, pentru perpetuarea speciilor, exemplarele păstrate în captivitate nu sunt relevante, din moment ce, dacă acestea ar fi eliberate în sălbăticie, ar fi complet lipsite de abilităţile necesare supravieţuirii. Nu ar putea vâna, iar familiaritatea pe care au dobândit-o cu oamenii le-ar transforma în ameninţări cu atât mai mari. Totodată, specialista atrage atenţia că, în ultimii 40 de ani, organizaţiile care se ocupă, cel puţin teoretic, de conservarea tigrilor, nu şi-au îndeplinit datoria, continuând să strângă fonduri şi donaţii, cheltuind miliarde de dolari, fără însă a salva animalele de la dispariţie.

Cu toate acestea, tigrii s-au dovedit animale foarte rezistente de-a lungul istoriei lor: în urmă cu 73.000 de ani, când o explozie vulcanică extrem de puternică din Sumatra a determinat aşa-numita “iarnă vulcanică” pe suprafaţa planetei, tigrii au fost aproape în totalitate anihilaţi, asemenea multor altor specii de mamifere. Din fericire, doar câteva exemplare au reuşit să se înmulţească, repopulând Asia.

Sursa: National Geographic

Foto: Twitrcovers

Puteţi citi şi:

Zece dintre cele mai rare animale de pe Pământ

Câinii ciobăneşti salvează o specie de pinguini de la extincţie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger