Divorțul e molipsitor

0

Sunt perioade în care auzim frecvent că un amic sau altul s-au despărţit de partenerii lor. Ne întrebăm – ce se întîmplă, a luat-o toată lumea razna în ultima vreme? E o epidemie? Răspunsul, oricît de bizar ar suna, e că da, ar putea fi o epidemie.

 

 

Un studiu de lungă durată, Framingham Heart Study, arată că divorțul se poate răspîndi între prieteni, fraţi şi colegi.  Studiul prezintă şi alte informaţii interesante despre divorţuri.

Persoanele mai populare divorţează mai rar ( …vieţile starurilor contrazic concluzia, dar poate e vorba de o limită a popularităţii), divorţaţii au reţele sociale mai dense şi se recăsătoresc des cu alţi divorţaţi.

Contra-intuitiv, prezenţa copiilor nu influenţază probabilitatea divorţului, totuşi, prezenţa lor reduce gradul de contaminare cu divorţ. Cu fiecare copil în plus, molipsirea are mai puţin efect.

Situaţia inversă e de asemenea valabilă: sănătatea căsniciilor prietenilor ajută la soliditatea propriei relaţii. Divorţul este deci un fenomen colectiv, care se extinde dincolo de limitele cuplului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger