Distanța lexicală dintre limbile din Europa

8

Harta de mai jos arată distanțele lexicale – adică nivelul divergențelor de vocabular – dintre limbile din Europa. Mărimea fiecărui cerc reprezintă numărul vorbitorilor limbii respective, iar cercurile de aceeași culoare aparțin aceluiași grup lingvistic. Toate grupurile, cu excepția limbilor fino-ugrice, sunt membre ale familiei indo-europene.

 

 

Engleza face parte din grupul de limbi germanice (cercurile albastre) din familia indo-europeană. Dar, după momentul 1066 și mulțumită lui William de Normandia, aproximativ 75% din vocabularul englez modern provine din franceză și latină, mai mult, deci, decât din surse germanice. Prin urmare, engleza (o limbă germanică) și franceza (o limbă latină) sunt mai apropiate din punct de vedere al lexicului decât româna (limbă latină) de franceză.

Deci, de ce e engleza considerată încă o limbă germanică? Din două motive: 80% dintre cele mai folosite cuvinte în engleză provin din surse germanice, nu latine, iar sintaxa engleză, deși e mult simplificată față de engleza veche, rămâne germanică. Influența franceză se resimte în vocabular, dar nu a fost adăugată gramatică franceză.

Sursa: elms.wordpress.com

 


8 comentarii

 1. Isteato, originea limbii romane e LIMBA LATINA! E adevarat ca in vocabularul uzual sunt cuvinte de alte origini, insa BAZA provine din limba latina…inainte de a scrie posstii pe bloguri da macar un search pe google(daca pe la scoala n-ai dat)

 2. Nu ti-a prea placut la scoala, nu???
  Isteato, limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.
  Pentru mai multe informatii pune mana pe un manual de limba romana sau da un search pe google

 3. Draga sec, imi pare rau dar vocabularul limbii romane este mult influentat de catre slavi intr-adevar. Eu cred ca ar fi mai bine sa dai tu un search pe google.

 4. Draga Sec, exista fondul lexical principal (cam 10%) si masa vocabularului.
  In fondul lexical principal cele mai multe cuvinte vin pe filiera latina.
  Celelalte cuvinte vin de peste tot, inclusiv din slava. Chiar si “isteato” folosit de tine este de origine slava:-)

 5. Pentru autorii comentariilor de mai sus: va invit sa urmariti si cele doua clipuri de pe adevaruldespredaci.ro ca sa mai auziti si alte variante despre originea limbii si poporului roman, inclusiv a legaturii dintre limba dacilor si cea latină.

 6. De fapt …dupa surse aflate in Biblioteca Vaticanului se pare ca limba latina ar defapt derivata din limba romana…..extras dintr-un articol interesant CITITI-L, VA ROG, si lasati-o pe bianca dragusanu(nu merita sa ii scriu numele cu majuscule….nici macar prima litera) :

  “Mulţi spun că ne-au ocupat romanii şi ne-au latinizat/civilizat. Cat din teritoriul Daciei a fost ocupat de romani? Doar 14% ! Cati ani au ocupat romanii acei 14%? Doar 146 de ani! Era imposibil ca limba latină să fie preluată de daci când romanii au ocupat atât de puţin teritoriu şi au stat atât de puţin, mai ales ţinând cont că soldaţii romani vorbeau o latină şubredă. De asemenea, dacă Dacii ocupaţi de romani ar fi preluat limba latină, cum se mai înţelegeau cu restul dacilor de pe restul de 86% din teritoriul Daciei, NEocupat de romani? Logic că vorbeau cu ei tot în “dacă”, adică “română arhaică”. De fapt dacii vorbeau deja o română arhaică, din care a reieşit şi latina la un moment dat. Atunci când s-au întâlnit dacii şi romanii, s-au întâlnit două popoare înfrăţite care se înţelegeau în limbaj. Concluzie – Noi SUNTEM ROMÂNI DACI, NU ROMANI!”

  http://ceicunoi.wordpress.com/2013/06/08/istoria-adevarata-a-romaniei-dacii-sunt-primii-oameni-care-au-populat-europa-romanii-sunt-daci-nu-romani-dacia-e-romania-si-romania-e-dacia-edu48/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger