Dispute între ţările bogate şi cele sărace pe tema Protocolului de la Kyoto

1

Disputa între ţările în curs de dezvoltare şi cele bogate privind viitorul Protocolului de la Kyoto este în prim-planul conferinţei climatice ONU care are loc în Mexic, la Cancun, cu scopul deblocării negocierilor internaţionale privind un acord de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Vă rog să căutaţi un compromis”, le-a spus ministrul mexican de externe Patricia Espinosa negociatorilor din 189 de ţări veniţi la Cancun. Progresul modest realizat în identificarea unor măsuri de încetinire a schimbărilor climatice, notează Reuters, a fost umbrit de certurile pe marginea prelungirii Protocolului de la Kyoto, care obligă aproape 40 de ţări bogate să-şi reducă emisiile până în 2012.

Extinderea Protocolului este baza unui rezultat bun al discuţiilor de la Cancun, susţine Abdulla Alsaidi, din Yemen, care conduce grupul ţărilor în curs de dezvoltare în cadrul negocierilor care au ca scop stabilirea de măsuri pentru combaterea inundaţiilor, secetelor, deşertificării şi a creşterii nivelului mării.

Delegatul chinez Su Wei a spus, la rândul său, că prelungirea Protocolului de la Kyoto este “un element indispendabil” al acordului. Alte ţări sărace, precum Bolivia, Venezuela şi micile state insulare au criticat, la rândul lor, ţările dezvoltate. Reprezentanţii ţărilor în curs de dezvoltare susţin că Protocolul de la Kyoto impune o obligaţie legală suporterilor săi de a prelungi pactul, dar semnatarii acordului, precum Japonia, Rusia şi Canada, vor un tratat nou care să oblige şi ţările emergente să-şi reducă emisiile.

“Avem nevoie de un instrument obligatoriu nou cu participarea tuturor poluatorilor majori”, a declarat reprezentantul Japoniei, Mitsuo Sakaba. Oficialul a spus că trebuie găsit compromisul în “nuanţele de gri dintre cele două extreme”.

Discuţiile climatice de la Cancun sunt un nou test al noii ordini mondiale în care China a depăşit Statele Unite în topul poluatorilor mondiali şi Japonia în topul celor mai mari economii, mai subliniază Reuters.

Foto: Reuters – reprezentantul Japoniei, Mitsuo Sakaba


Un comentariu

  1. Pingback: Wikileaks: Cum au manipulat SUA sprijinirea acordului climatic de la Copenhaga » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger