Dispersantii chimici folositi in Golful Mexicului sunt prea toxici

1

Administratia Obama a cerut companiei British Petroleum (BP) sa foloseasca un tip de dispersant chimic mai putin toxic pentru a rispi scurgerea de petrol din Golful Mexicului. Decizia a venit la cateva ore dupa ce conducerea colosului petrolier britanic si oamenii de stiinta au vorbit in fata Congresului  despre inalta toxicitate a dispersantilor chimici folositi in acest caz si de ineficienta lor impotriva tipului de titei care polueaza acum apele marine din SUA. Cele doua forme de dispersant folosite pentru actuala scurgere sunt interzise in Marea Britanie pentru ca dauneaza vietii marine.

Agentia pentru Protectia Mediului din SUA i-a oferit companiei britanice 24 de ore pentru a alege o forma de dispersant mai putin toxica, scrie The Guardian, dupa care BP va avea 72 de ore la dispozitie pentru a imprastia noile substante. Pana acum, peste 600.000 de galoane de chimicale au fost aruncate pe suprafata Golfului si alte 55.000 au fost injectate direct in locul scurgerii, ceea ce i-a ingrijorat pe oamenii de stiinta si pe activistii de mediu.

Substantele chimice care descompun petrolul din Golful Mexicului in mici picaturi impiedica drumul valurilor uriase de petrol inspre tarm, insa sunt cancerigene, mutagenice si deosebit de toxice si nu se stie exact cat de mult dauneaza vietii marine din adancuri, a explicat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, Lisa Kackson. Ea spune ca cele doua forme de Corexit, substanta folosita pentru risipirea scurgerii, nu au fost utilizate pana acum in cantitati atat de mari. „Sunt uitmita de cat de putina stiinta s-a folosit in acest caz”.

Controversa starnita in jurul substantei Corexit a atras cu sine un nou val de critici indreptate impotriva administratiei Obama, pe motiv ca agentiile stiintifice din subordinea sa au fost prea ingaduitoare cu BP. In plus, Agentia pentru Protectia Mediului a fost sanctionata pentru ca nu a publicat rezultatele testelor privind toxicitatea apei din apropierea tarmului, iar administratia oceanica si atmosferica nationala a fost criticata pentru ca a subestimat nivelul dezastrului.

Foto: Posibile efecte ale scurgerii de petrol. Flickr/marinephotobank

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Guvernul SUA ar putea da BP la o parte din fruntea operatiunii “Golful Mexicului” » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger