Negociatorii ONU pe teme climatice se întâlnesc astăzi în Peru (la Lima) pentru discuţii legate de îndeplinirea termenilor acordurilor climatice semnate; mai concret, 195 de naţiuni ale lumii s-au angajat că vor semna un nou tratat privind clima planetei până la finalul anului 2015, scrie BBC.
Procedurile au fost impulsionate de evoluţiile recente în domeniul protecţiei mediului, care includ şi anunţul comun făcut de SUA şi China privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. La Lima se dă astăzi startul pentru două săptămâni de negocieri, care vin pe fondul creşterii extreme a temperaturilor la nivel global, pentru acest an. Astfel, potrivit NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration – SUA), temperatura medie globală (la nivel de ocean şi uscat) înregistrată pentru intervalul ianuarie – octombrie 2014 a fost cea mai ridicată de la începutul înregistrărilor acestor date, adică din anul 1880 încoace. Australia se confruntă, spre exemplu, chiar în aceste zile, cu valuri de căldură extremă, care cauzează mari probleme.
Şi conferinţa ONU se anunţă a fi una fierbinte, deoarece progresul discuţiilor este condiţionat de modul în care ţările bogate şi cele sărace ori în curs de dezvoltare se poziţionează. Delegaţii prezenţi la discuţii vor încerca să finalizeze o ciornă de acord, care să constituie baza celui ce urmează a fi semnat la Paris, până la sfârşitul anului viitor. În luna septembrie a acestui an, milioane de oameni din toată lumea au demonstra, în marile oraşe ale globului, pentru acţiuni mai ferme în privinţa problemei schimbărilor climatice. Deşi discuţiile de la Lima din următoarele două săptămâni sunt privite cu optimism, există voci care spun că doar Uniunea Europeană, SUA şi China nu pot rezolva lucrurile, la nivel global. “Sunt multe alte ţări – Canada, Australia, Japonia, Rusia, Africa de Sud, Brazilia, Indonezia – care încă nu şi-au luat angajamente de reducere a emisiilor de gaze de seră, cum au făcut EU, SUA şi China şi nu ştim cât de hotărâte sunt în această privinţă”, spune Paul Bledsoe, din partea German Marshall Fund SUA.
Mai multe detalii şi declaraţii puteţi citi aici.
Sursa şi foto: BBC
Puteţi citi şi:
Iniţiative verzi în lupta cu schimbările climatice
SUA şi China, cei mai mari poluatori ai lumii, au semnat un pact istoric