Directorul Institutului pentru Sănătate Mentală din SUA denunță biblia psihiatriei

0

Manualul de Diagnoză și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM), publicat de Asociația Americană de Psihiatrie, este considerat “biblia” de diagnoză și tratament în domeniu. Autoritatea supremă care, din anii ’50 încoace, încearcă să răspundă la întrebări precum ce este schizofrenia sau depresia. Acum însă, directorul Institutului pentru Sănătate Mentală din SUA, Thomas Insel, anunță că instituția pe care o conduce își va reorienta cercetarea dinspre categoriile incluse în DSM, o mișcare despre care Scientific American scrie că va zgudui lumea psi.

 

Într-un comunicat de presă lansat cu câteva săptămâni înainte de publicarea celei de-a cincea ediții a manualului de diagnoză, Thomas Insel scrie:

Deși DSM a fost catalogat drept “biblie” în acest domeniu, el este, în cel mai bun caz, un dicționar care crează un set de etichete și le definește pe fiecare. Puterea fiecărei ediții a DSM a constat în “încrederea” pe care a sădit-o – fiecare ediție a asigurat că medicii clinicieni folosesc aceiași termeni, în același mod. Slăbiciunea constă în lipsa validității. Spre deosebire de definițiile date cardiopatiei ischemice, limfomului sau SIDA, diagnosticele din DSM sunt bazate pe un consens asupra unui grup de simptome clinice, nu pe măsurători obiective de laborator. În restul lumii medicinei, asta ar fi echivalentul creării unor sisteme de diagnoză bazate pe natura durerii de piept sau pe calitatea febrei. Diagnosticele bazate pe simptome, răspândite la un moment dat în alte ramuri ale medicinei, au fost înlocuite în mare parte în ultima jumătate de secol, pe măsură ce [medicii]au înțeles că simptomele indică rar de unele singure cea mai bună metodă de tratament. Pacienții cu afecțiuni mentale merită ceva mai bun.

Insel a mai spus că institutul pe care îl conduce va înlocui DSM-ul cu un sistem care definește tulburările mintale nu în funcție de o simptomatologie vagă, ci în funcție de date genetice, neurale și cognitive mult mai specifice. Apoi, însă, specialistul a adăugat că institutul nu poate configura un sistem bazat pe biomarker-i și pe performanță cognitivă din lipsă de date. Ce lasă de înțeles Insel este faptul că nu există o bază teoretică reală pentru tratarea afecțiunilor mentale cu medicamente. Aceste tratamente, scrie Scientific American, au crescut considerabil în ultimele decenii, însă la fel s-a întâmplat și cu tulburările mintale.

Aflați mai multe detalii de la publicația științifică.

Foto: Flickr/annrkiszt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger