Directorul Institutului Geologic Român, demis: "Declaraţiile mele despre Roşia Montană ar fi putut să deranjeze"

0

Ştefan Marincea, şeful Institutului Geologic Român (IGR), a fost demis, astăzi, printr-un fax, la scurt timp după ce s-a pronunţat public, documentat şi argumentat, împotriva proiectului minier al RMGC de la Roşia Montană. Marincea susţine că va ataca demiterea în instanţă şi crede că aceasta are legătură cu poziţia sa împotriva proiectului amintit, relatează Realitatea.net.

 

 

„Am primit o hârtie de la minister, semnată de domnul Mihnea Costoiu sau de Remus Pricopie (ministrul Cercetării, respectiv ministrul Educaţiei – n.r.) prin care am fost informat că am fost înlocuit din funcţie. Eu am un litigiu cu Ministerul Educaţiei, de la precedenta demitere, am câştigat pe fond, voi câştiga şi la recurs, după care voi câştiga şi pentru această demitere. Eu sunt în litigiu pe o speţă privind accesul la documente clasificate, dar ei nu pot folosi acest motiv. Se ştia de patru luni, de ce nu m-au demis atunci? Îmi afectează grav probitatea profesională, este o formulă de a mă face să nu mai am acces la anumite documente. Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara”, a declarat Marincea (foto sus) pentru Realitatea.net. Potrivit aceleiaşi surse, el suspectează faptul că demiterea sa are legătură cu poziţia fermă pe care a adoptat-o împotriva proiectului Roşia Montană. „Cred că aici declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze”, a subliniat el.

Demiterea lui Marincea vine la scurt timp după ce acesta a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană – este vorba de Octavian Pătraşcu, care a dat informaţii dintr-un document al IGR despre care Marincea a afirmat că ar fi fost „cosmetizat” în favoarea companiei RMGC, în 2011, arată Hotnews. Totodată, scrie publicaţia citată, demiterea vine după un raport preliminar al IGR care include, printre alte cauze posibile ale cutremurelor din zona Izvoarele, şi exploatarea de petrol şi gaze din regiune. Potrivit declaraţiilor sale, Maricea ar fi fost demis pentru că nu are aviz ORNISS (necesar pentru acces la informaţii secrete), dar fişa postului deţinut de el nu prevede necesitatea acestui aviz. Marincea spune că a avut acest aviz, dar nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care a solicitat o anchetă.

 

Mai multe detalii: Hotnews

Update: mai multe detalii şi poziţia ministerului Educaţiei legată de demiterea lui Ştefan Marincea, aici: Gândul

 

Surse şi foto: Realitatea.net, Hotnews, Agerpres


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger