“Directorii administraţiilor pentru câini vagabonzi au funcţii politice”

1

În ciuda nenumăratelor acţiuni de protest din partea iubitorilor de animale, deputaţii din Comisia de Administraţie au avizat favorabil, astăzi, Legea ce prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, cu 16 voturi “pentru” şi 6 “împotrivă”. Astfel, câinii fără stăpân bolnavi, violenţi şi care nu sunt adoptaţi în 30 de zile vor fi eutanasiaţi.

Deşi au sperat până în ultima clipă că legea va fi votată în favoarea câinilor, reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor au avut, în acelaşi timp, temerea că interesele parlamentărilor vor prevala. „E vorba de foarte mulţi bani primiţi de primării pentru gestionarea câinilor fără stăpâni, bani care se pot scurge către campania electorală. Cei care sunt directorii administraţiilor pentru câini au funcţii politice, cum e şi în Bucureşti. Cum câinii eutanasiaţi nu necesită justificare, banii se duc cu uşurinţă la promovarea politica”, spune Marcela Lungu, preşedinta Organizaţiei Cuţu Cuţu.

Administraţia pentru câini din Bucureşti a publicat oficial că între 2001 şi 2008 a eutanasiat 144.000 de câini cheltuind 9 milioane de euro, ceea ce înseamnă 60 de euro pentru fiecare câine. O sumă mult mai mare decât în realitate, în contextul în care o sterilizare costă 20 de euro, de 3 ori mai puţin, sterilizarea fiind o procedură mult mai costisitoare decât eutanasierea, spune Marcela Lungu.

Iubitorii de animale se simt lipsiţi de putere în faţa unor astfel de exemple, deşi eforturile lor întrec eforturile administraţiilor. „Pichetăm, mergem la sterilizare, avem determinarea necesară, dar nu facem faţă pentru că abandonul e sursa principală de câini pe stradă. Noi îi salvăm şi îi plasăm la stăpâni, pe de o parte, dar cei care au câini în curţi aruncă puii în strada”, spune Marcela Lungu, care subliniază că o lege pentru stăpânii de câini este absolut necesară.

„Protecţia animalelor începe în curţi, dacă parlamentarii vor să facă ceva bun să facă o lege pentru stăpânii de câini. Este un fenomen underground al oamenilor care aruncă puii pe câmp, la colţul blocului, la ghenă, noaptea, nu în văzul lumii. Atâta timp cât oamenii abandonează câinii, autorităţile vor avea ce să eutanasieze. Dar cu sterilizarea câinilor şi cu stăpân şi fără stăpân în 5 ani de azi înainte am avea o situaţie mult mai bună, am avea o zecime din câinii de pe străzi de acum”, mai spune Marcela Lungu.

Marius Marinescu (PRM) este iniţiatorul actualei legi privind protecţia animalelor, Legea 9/2008, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora. Modificarea legii câinilor fără stăpân, în vederea permiterii eutanasierii acestora, a fost iniţiată de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei (PD-L). Proiectul de lege merge acum în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Foto: Reuters

Citiți și:

“Lagăre de concentrare” pentru câinii vagabonzi?

10.000 de câini vagabonzi așteaptă să fie împușcați

Exterminarea maidanezilor, o soluție falsă

Tags:Un comentariu

  1. Solutiile reale sunt putine. Trebuie un plan pe 10 ani cel putin in care cainii cu stapan sa fie sterilizati, in special femelele. Cei care aleg sa nu sterilizeze cateaua trebuie sa faca dovada ca au gasit stapani la puii catelelelor lor.

    Cainii vagabonzi agresivi ar trebui eutanasiati.
    M-am saturat sa vad trotuarele pline de rahat de caine si pe proprietarii nesimtiti care fara cateva exceptii lasa rahatul de la animalul lor sa zaca acolo.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger