Dioxidul de carbon duce la creşterea cazurilor de rinite alergice în Europa

0

Emisiile de dioxid de carbon duc la creşterea nivelului de polen în majoritatea oraşelor europene, arată un studiu citat de BBC. Cercetătorii din 13 ţări europene au analizat nivelul de polen al peste 20 de specii de copaci şi plante. Ei au descoperit că multe dintre acestea, inclusiv câteva care cauzează alergii precum rinită alergică, sunt relaţionate de creşterea nivelului de dioxid de carbon.

Cercetătorii spun că autorităţile trebuie să revizuiască ce copaci plantează, în contextul în care rinită alergică şi alte alergii sunt in creştere în Europa. Numai în Marea Britanie aceasta a crescut cu o treime între 2001 şi 2005.

Cercetătorii au presupus că temperaturile ridicate cauzează plantele să producă mai mult polen. Dar, comparând nivelul de polen în ani mai calzi cu cel din ani mai reci, studiul arată că temperatura nu este de vină. Oamenii de ştiinţă au exclus şi alte motive, precum schimbarea indirectă a utilizării pământului. Astfel că au ajuns la concluzia că nivelul de polen crescut este determinat de dioxidul de carbon.

60% dintre speciile analizate au înregistrat un nivel ridicat de polen în deceniul monitorizat. O altă concluzie a studiului este că nivelul de polen a crescut odată cu nivelul de dioxid de carbon în interiorul oraşelor, nu în afară.

Cercetătorii avertizează asupra creşterii în cotinuare a nivelului de polen pe măsură ce concentraţiile de dioxid de carbon sunt, de asemenea, în creştere. În plus, sezonul polenului este în creştere pe măsură ce sunt introduse în Europa specii de plante de pe alte continente.

Foto: Flickr / mcfarlandmo

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger