Dioxidul de carbon afectează creierul peştilor

0

 

Emisiile în creştere de dioxid de carbon provenite de la activităţi umane au impact, se pare, asupra creierului şi sistemului nervos central al peştilor din mări şi oceane, arată un studiu recent asupra acestui aspect. Concluziile lucrării sunt că, pentru viaţa marină, creşterea emisiilor de dioxid de carbon are efecte extrem de grave.

 

Cum anume este nociv dioxidul de carbon pentru creierul peştilor? Afectează capacitatea acestora de a auzi, a mirosi şi de a fugi din faţa prădătorilor. Astfel, emisiile de CO2 au consecinţe majore asupra supravieţuirii peştilor, au conchis cercetătorii australieni care au desfăşurat studiul. Cu atât mai mult, spun ei, cu cât prognozele pentru sfârşitul acestui secole sunt pesimiste şi indică prezenţa unor concentraţii ridicate de CO2 în oceanele planetei. Performanţele peştilor nou-născuţi în apă de mare cu conţinut ridicat de CO2 dizolvat au fost testate de câţiva ani de către o instituţie de cercetare australiană (Australian Research Council’s Center of Excellence for Coral Reef Studies).

„Este clar, acum, că suferă o dislocare semnificativă la nivelul sistemului central nervos, fapt care este foarte probabil să dăuneze şanselor lor de supravieţuire”, a declarat profesorul Phillip Munday, autor al studiului publicat în revista Nature Climate Change. Alături de echipa sa, acesta a prezentat, conform spuselor lor, prima dovadă din istoria cercetărilor de până acum că un nivel ridicat de CO2 în apă afectează un receptor important din creierul peştilor. „Este vorba de interferenţa directă a dioxidului de carbon cu un neuro-transmiţător al funcţiilor la peşti, fenomen care prezintă o ameninţare directă şi necunoscută până acum pentru viaţa marină”, a specificat Munday. Potrivit acestuia, 2,3 miliarde de tone de emisii CO2 provenite de la oameni se dizolvă în oceanele planetei în fiecare an, cauzând schimbări în mediul chimic al apelor în care trăiesc atât de multe specii marine.

 

Sursa: Discovery News

Foto: 7Art

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger