Dinţi crescuţi artificial, din urină umană

0

Oameni de ştiinţă de la Chinese Academy of Sciences din Guangzhou, China, au reuşit să ducă la bun sfârşit un experiment cel puţin inedit: creşterea unor dinţi din celule stem recoltate din urină umană. Dinţii au fost crescuţi într-un rinichi de şobolan, în condiţii de laborator.

 

 

Studiul despre experiment este publicat în revista Cell Regeneration Journal şi nu prezintă „produsul finit”, adică dinţii, drept dinţi reali, ci vorbeşte despre o structură similară dintelui – practic, nu sunt dinţi aşa cum îi percepem noi, uitându-ne la dantura noastră când deschidem gura. Pentru că sunt crescuţi în interiorul unui organ, sunt mai moi decât dinţii normali şi au o formă care nu corespunde celei cunoscute de noi. Însă au toate caracteristicile specifice unui dinte, în afară de cele de mai sus.

Pentru a obţine acest rezultat, cercetătorii au combinat celule recoltate din urină cu diverse ţesuturi de şoarece, în combinaţie fiind introduse celule stem recoltate de la un pacient uman adult. Mixtura a fost ţinută la incubator două zile, apoi implantată în rinichiul unui şobolan. Echipa de cercetători speră să îmbunătăţească procedura pentru a reuşi să crească dinţi umani reali (care să poată fi folosiţi în locul celor adevăraţi). Urina folosită pentru extragerea celulelor este descrisă de cercetători drept „cea mai convenabilă sursă” de celule stem.

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger