Dinozaurii “se spărgeau” cu psihedelice, sugerează un nou studiu

0

Cu milioane de ani înainte de apariţia LSD-ului, dinozaurii se delectau cu ciupercuţe psihedelice, arată un nou studiu, citat de LiveScience. Această concluzie vine în urma descoperirii primelor rămăşiţe fosile de corn al secarei, o ciupercă ce parazitează diferite cereale, în special secara, şi care poate altera mintea animalelor după ce o mănâncă. LSD-ul a fost sintetizat din cornul secarei (sau ergot), ambele conţinând acid lysergic, care are un puternic efect psihedelic; oamenii care consumă cereale contaminate cu ergot dezvoltă spasme musculare puternice şi halucinaţii.

 

 

Rămăşitele au fost găsite de paleontologul neamţ Joerg Wunderlich într-o mină din Myanmar, într-o bucată de răşină de deasupra unui racem (inflorescență în formă de ciorchine) ce creştea acum circa 100 de milioane de ani. Analiza lor a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, care afirmă că racemul ar fi crescut mai degrabă odată cu dinozaurii decât după dispariţia lor. Primele pajişti ar fi apărut la circa 30 de milioane de ani după extincţia în masă a reptilelor uriaşe, care a avut loc acum 65 de milioane de ani, însă rămăşiţele vegetale descoperite în bălegarul dinozaurilor şi indiciile din bucăţile de răşină sugerează că existau ierburi de păşunat şi în Cretacic. Alte studii au arătat că excrementele fosile ale dinozaurilor, cunoscute sub numele de coprolite, conţin celule mici care se găsesc doar în plante. Fecalele aparţin sauropodelor, unele dintre cele mai mari reptile erbivore care au trăit vreodată.

Nimeni nu ştie când cornul secarei a atacat pentru prima oară iarba, însă ambele rămăşiţe fosile descoperite în răşină se aseamănă cu speciile moderne, ceea ce indică prezenţa compuşilor psihedelici în Cretacic. E greu însă de spus ce efecte aveau asupra dinozaurilor, însă cercetătorii cred că marile reptile se hrăneau cu ierburile contaminate. Noua descoperite sugerează că ergotul ar exista încă din Jurassic, o perioadă care s-a încheait acum 145,5 milioane de ani.

 

Puteţi citi şi:

Antropologii caută să afle dacă Shakespeare se spărgea cu muguri

Cum arată creierul pe ciupercuţe magice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger