Din soldat al Uniunii Sovietice, în vindecător afgan

0

Un soldat al fostei Uniuni Sovietice, dat dispărut într-o misiune de luptă în Afganistan, acum 33 de ani, a fost “descoperit” sub identitatea unui vindecător local în provincia Herat. Soldatul a fost rănit în primele luni de după invazia sovietică din 1979 şi salvat de localnici de la moarte. Descoperirea a fost făcută de un grup de veterani ai războiului sovieto-afgan, care încearcă să dea de urma tuturor celor dispăruţi, despre care nu se ştie dacă au murit în război, ulterior războiului sau încă mai trăiesc.

 

 

Bakhretdin Khakimov s-a născut în Uzbekistan şi a făcut parte din armata Uniunii Sovietice, luând parte activ la luptele care au avut loc în Afganistan în anii războiului. Acum, el are altă identitate: se prezintă sub numele Sheikh Abdullah şi a devenit unul dintre localnicii regiunii în care vieţuieşte – a adoptat codul de îmbrăcămine, limba şi, totodată, profesia celui care l-a salvat de la moarte, vindecătorul local. A uitat limba rusă aproape de tot şi nu a încercat niciodată să îşi contacteze familia. În război, a suferit răni grave la cap şi este posibil ca şi memoria (asupra identităţii sale) să îi fi fost afectată, crede Alexander Lavrentyev, liderul grupului de veterani ai războiului sovietic din Afganistan (grup care l-a descoperit pe fostul soldat).

Alexander Lavrentyev a fost în provincia Herat luna trecută şi s-a întâlnit cu Abdullah. Fostul soldat avea 20 de ani când a fost dat dispărut în misiune. Încă mai are cicatricile rămase de la rănile suferite, faţa îi este brăzdată de un tic nervos, iar o mână şi un umăr îi tremură. „A fost fericit că a supravieţuit, atât”, a declarat Lavrentyev în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Moscova, unde a anunţat descoperirea. Grupul de veterani pe care îl conduce a găsit, până acum, 29 din cei 264 de soldaţi ex-sovietici care au fost daţi dispăruţi în misiune în timpul războiului sovieto – afgan lung de un deceniu. Şapte foşti soldaţi din cei 29 găsiţi au ales să rămână în Afganistan. În timpul războiului, 15.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi.

 

Sursa: Reuters

Foto: WFMZ

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger