Din lumea speciilor pe cale de dispariţie: pui de antilopă rară, născuţi la Zoo Belfast

0

Doi pui de antilopă bongo estică s-au născut în ultimele săptămâni la grădina zoologică din Belfast (Irlanda de Nord). Specia este considerată pe cale de dispariţie: o monitorizare recentă oferă estimarea că, în libertate, s-ar mai găsi între 75 şi maxim 140 de exemplare din această specie.

 

 

Antilopa bongo estică îşi are originile în pădurile muntoase ale Kenyei. Din cauza vânătorii excesive şi a despăduririlor accelerate, ea şi-a pierdut şi habitatul, şi mare parte din populaţia cândva numeroasă şi liberă. Astfel că supravieţuirea speciei a rămas în sarcina grădinilor zoologice care pot asigura condiţiile necesare vieţii şi înmulţirii acestor antilope. Un program special de înmulţire a fost demarat în 2004 în SUA, spre exemplu, unde exemplare născute şi crescute în parcuri zoologice au fost, apoi, redate sălbăticiei, pentru a repopula zonele din care au dispărut.

 

 

Grădina zoologică din Belfast a reuşit să aducă pe lume, din 2005 încoace, peste 22 de pui de antilopă bongo estică (5 masculi şi 17 femele). Cei doi pui recent născuţi se numesc Bo şi Bert; au acelaşi tată (masculul rezident Emu), dar mame diferite. Specialiştii în viaţă sălbatică sunt încântaţi de evoluţia programului de înmulţire a antilopelor bongo din Belfast, mai ales că, prin intermediul său, oamenii care vizitează grădina zoologică se pot familiariza cu specia şi află mai multe lucruri despre pericolul în care se găsesc antilopele.

 

 

 

Sursa: OAP

Foto: Belfast Zoo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger