Din istoria expedițiilor pe două roți: Primul traseu din Europa în Asia care a durat jumătate de an

0

La sfârșitul anilor 1950, se pregătea pentru prima călătorie transiberiană pe bicicletă. La vremea respectivă erau cunoscuți mai mulți bicicliști care făcuseră expediții, dar încercarea lui era specială. Liudas Alseika, un agro-inginer, călător, profesor și un veteran al turismului sustenabil, avea deja la activ o expediție pe bicicletă de la Marea Baltică la Oceanul Pacific. De data asta avea de gând să meargă cu bicicleta din orașul portuar Klaipeda din Lituania până în Vladivostock, în îndepărtata Rusie.

de Raul Cazan, 2Celsius

Orașul rusesc urma să-și sărbătorească a 100-a aniversare în 1960, ceea ce a fost scânteia de la care a pornit ideea acestui traseu din Europa în Asia. Alseika era puțin mai tânăr decât Vladivostockul – în 1960 a împlinit 73 de ani. Bătrânul biciclist urma să scrie istorie, conducând un grup de biciliști de pe un continent pe altul pentru prima dată.

Traseul lui aproape coincidea cu Marea Rută Siberiană, traversând Uralii și Munții Sayan, ținuturile joase din vestul Siberiei, taigaua de lângă Lacul Baical, Chabarovsk și Primorsky Kray. Pe 1 mai 1960, bicicliștii au pornit în călătoria de jumătate de an pe bicicletă. Alseika avea să plătească cu viața îndrăzneala lui de a traserva URSS-ul. În a 20-a zi a expediției, pe autostrada dintre Moscova și Nizhny Novgorod, Alseika a fost accidentat mortal de un camion.

Ceilalți bicicliști au depășit durerea și s-au decis să continue expediția spre est. Ei au ajuns la Vladivostock pe 9 octombrie 1960. Călătoria a durat 162 de zile, iar distanța parcursă a fost de 11.800 de kilometri.

Expediția tragică a încurajat călătoriile pe două roți și a trezit un interes în ce privește popoarele baltice. În ciuda tragediei, mulți tineri și-au luat bicicletele și s-au aventurat în expediții de-a lungul URSS-ului.

Muzeul Bicicletei din Lituania i-a dedicat o aripă întreagă lui Alseika. În ciuda mărimii lor, statele baltice au o tradiție îndelungată a mersului pe bicicletă. Lituania are una dintre cele mai mari fabrici de biciclete din lume. Fabrica a sărbătorit recent producerea bicicletei cu numărul 5.000.000 de la privatizarea din 1993.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger