Din fenomenele naturii: Tăşuleasa pe schiuri

1

În adolescenţă, scârbită de lumea aşa strâmb evoluată şi de relaţiile sociale distorsionate şi false până la greaţă visam, citind Robinson Crusoe, la o lume din care să dispară trei sferturi din populaţia vizibilă. Aş fi acceptat, in extremis, să dispară toţi oamenii sau dacă nu toţi, măcar cei care nu-mi plăceau. Politicienii, cei care săpau de zor gropile altora, cei care nu se opreau să ridice oameni căzuţi pe asfalt, pornind din start de la premiza că sunt beţi. Cei care uitau ce promiteau, cei care judecau în necunoştinţă de cauză, cei care îşi terorizau copiii sau cei care chinuiau animalele.

 

 

de Ana Dragu

 

Era un vis penibil de candidată la Miss Univers, care declară public afişând un „zâmbet Colgate” că vrea să stopeze încălzirea globală, să hrănească toţi copiii din Africa şi să cureţe pământul de gunoaie. Toate într-o singură zi şi dacă se poate fără să-i intre mizerie sub unghii. Azi îmi doresc, infantil, aceleaşi schimbări şi încă mai multe, însă am înţeles că ele nu vin peste noapte şi nu pot fi făcute de un singur om.

Nu-mi mai doresc să dispară trei sferturi din populaţia globlui, însă ideea unei vieţi într-o comunitate izolată, care funcţionează după legi votate de toţi membri săi, bazată pe respectul faţă de cel de lângă tine, încă îmi pare extrem de atractivă. Un stat în stat, o ţară într-o ţară, cum spune Ion Barbu despre Tăşuleasa Social. O organizaţie aproape nepereche prin ceea ce a reuşit să facă şi care creşte odată cu oamenii pe care îi creşte şi pentru care campusul Tăşuleasa e o adevărată casă. Tăşu’ se reinventează de la an la an, găsind alte şi alte lucruri de oferit atât voluntarilor cât şi celor care privesc înspre ea ca spre un motor al schimbării unor mentalităţi bolnave. Oamenii de omenie de la Tăşuleasa schimbă în bine tot ce ating şi îi învaţă şi pe cei mai tineri cum trebuie făcut un lucru ca să devină frumos şi funcţional şi util.

This is how they do it!

În cei 12 ani de activitate, asociaţia a plantat aproape 150.000 de puieţi, a curăţat peste 200 de tone de gunoi din păduri şi de pe albiile râurilor, a intervenit în marile inundaţii din România şi a vaccinat 650 de copii împotriva hepatitei, a participat la renovarea şi dotarea a 10 şcoli rurale şi a mai multor grădiniţe, a adus din Germania medicamente în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru spitale, centre sociale şi azile de bătrâni şi, împreună cu organizaţia germană Die Johanniter Unfall-Hilfe, a oferit peste 70.000 de cadouri de Crăciun copiilor din sate izolate din Bistriţa-Năsăud. Toate aceste lucruri au fost facute împreună cu cei peste 10.000 de voluntari care au participat la proiectele asociaţiei. Dintre aceştia, 2.500 au venit în tabere în campusul Tăşuleasa Social (500 dintre ei din Germania). A urmat proiectul Pădurea Pedagogică, o imensă sală de clasă în munţi, care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine 29 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă. Unul dintre proiectele recente  şi care a primit finanţare europeană, are o valoare de 4.520.471 lei şi se desfăşoară pe o perioadă de 24 de luni. Vizează “Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din Parcul Naţional Călimani”. Şi la mijloc nu e doar un bla-bla pe hârtie, aşa cum se întâmplă în multe din proiectele europene.

 

 

“Ne-am apucat de schi fond după ce ne-am dat seama că iarna citim prea mult şi riscăm să devenim prea deştepţi” – Paul Mureşan

 Iarna sub muntele Tăşuleasa e lungă şi frumoasă. Dar pentru că nici iarna nu se stă degeaba, cel mai recent proiect în care s-au implicat voluntarii e „Festivalul de Schi Fond şi Biatlon” de la Piatra Fântânele, care a atras sute de turişti din toată ţara, însufleţind o păşune. O păşune ca atâtea alte păşuni, însă de acum un simbol al schiului fond, un sport prea puţin cunoscut. “Suntem foarte bucuroși de numărul neașteptat de mare de participanți, veniți din toate colțurile țării care prin entuziasmul lor au confirmat că acest sport e unul de viitor atât în rândul copiilor, cât și în rândul tinerilor și adulților din România, având în vedere că aici există condițiile ideale pentru acest sport ieftin, foarte sănătos și care poate fi practicat oriunde este puțină zăpadă, fără a necesita o infrastructură și echipamente costisitoare. Multe zone din județul Bistrița Năsăud sunt locuri ideale pentru practicarea schiului fond, de altfel, între profesioniști, zona noastră are o tradiție de peste 60 de ani în domeniu, care merită păstrată și susținută. Acest festival își dorește să devină o pepinieră pentru campioni, dar și pentru amatori, iar această primă ediție a demonstrat că acest lucru este posibil. Voluntarii Tășuleasa au testat ei înșiși schiul fond și s-au îndrăgostit de el, așa că nu putem decât să ne bucurăm că și alții ne împărtășesc entuziasmul,” a declarat președintele Tășuleasa Social, Alin Uhlmann Ușeriu. Prima ediție a Festivalului de Schifond şi Biatlon a atras în 2-3 februarie pe Pășunea Rusu din Piatra Fântânele peste 250 de participanți, depășind cu mult aşteptările organizatorilor cu atât mai mult cu cât 80 dintre ei au fost la prima întâlnire cu acest sport, extrem de spectaculos. Circa 100 de copii și tineri sportivi au concurat pe traseele special amenajate, susținuți de galeria de voluntari de la Tășuleasa Social , dar și de localnicii din zonă, iubitori ai schiului fond. Brigada Mecanizată 81 “Grigore Bălan” Bistrița a oferit participanților o demonstrație spectaculoasă de exerciții de tehnică de luptă pe schiuri și a sprijit acțiunea cu logistica din dotare.

Top zece motive pentru care merită să mergi Festivalul de Schi şi Biatlon de la Piatra Fântânele

 

 

  1. Remorca de la Tăşuleasa plină cu schiuri şi beţe colorate în jurul căreia se învârt câteva zeci de copii gata să-şi arunce cizmele din picioare şi să le înlocuiască cu clăpari.
  2. Cele trei doamne ale schiului fond care au susţinut evenimentul: Rodica Drăguș, Mihaela Purdea și Ileana Hangan, participante la Jocurile Olimpice de Iarnă de la de la Torino, Vancouver, Calgary Albertville şi Lillehamer.
  3. Cazanul preistoric cu fasole – o maşinărie din Machinarium.
  4. Vânători de munte în alb, demonstrându-şi iscusinţa prin „focuri nimicitoare”.
  5. Voluntarii Tăşuleasa agitând talăngi autentice şi fluierând, cu picioarele îngheţate, lângă linia de sosire. Pentru fiecare participant.
  6. Peisajul spectaculos şi muzica foarte bună (nu te poţi abţine să nu dansezi pe schiuri).
  7. Oamenii locului. Scurt metraj: Un copil de opt ani se dezechilibrează şi cade cu schiurile. Un pitic de patru observă scena, se apropie şi îl ridică din zăpadă, întinzându-i o mână mică-mică într-o mănuşă mare-mare.
  8. E oricând posibil să te transformi într-un animăluţ cu cupă într-o animaţie de Paul Mureşan.
  9. Chiar dacă nu participi la concurs, poţi oricând să îl întrebi: îmi dai mie medalia ta? Şi să pleci acasă cu ea.
  10.  Este cel mai nemaipomenit şi frumos sport (foto).

 

Puteți citi și:

Voluntarul Paul și camionul de Crăciun

Utopia Tășuleasa: Mii de copaci plantați de voluntari

Alin Ușieriu sau cum să mobilizezi 10.000 de voluntari. Modelul Tășuleasa Social

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger