Din Congo,în România: cât de greu e să fii emigrant african la Bucureşti

8

Când ţara ta nu mai e sigură de mult, te mulţumeşti cu siguranţa din România, spune Aime Lema, care a venit din Republica Democrată Congo în urmă cu 20 de ani. El şi-a găsit locul în România, şi-a întemeiat o familie, are doi copii, şi se bucură de linişte într-o ţară în care propriii cetăţeni nu-şi mai găsesc rostul.

de Roxana Bucată

Aime Lema a încercat vreo şapte meserii pentru a-şi câştiga existenţa. A jucat fotbal, a vândut cartofi la piaţă, a fost bodyguard, a lucrat la o firmă de mobilă, a fost paznic la o fermă, a fost ospătar, a făcut comerţ cu haine, a lucrat pe şantier, iar acum are, de patru ani, propria firmă de construcţii. “Cel mai mare obstacol a fost câştigarea existenţei, nu aveai dreptul la muncă. Dacă nu lucrezi n-ai nimic, nu te poţi întreţine”, îşi aminteşte Aime despre cel mai mare obstacol cu care s-a confruntat, pe lângă legislaţie şi birocraţie.

Cu oamenii a fost mai uşor. Nu există discriminare, există ignoranţă, spune Aime. La început îl jigneau întrebările oamenilor care erau curioşi să ştie dacă “ei” se spală în Africa, locuiesc în copaci sau stau cu animalele, dacă nu se duce culoarea la duş sau dacă nu sunt negri de la mizerie. “La început mă deranjau întrebările, dar apoi mi-am dat seama că nu aveau informaţiile necesare, nu era răutate. Ce să-i ceri unui om care nu ştie?”.

Pe timpul studenţiei la chimie industrială, Aime s-a simţit un student ca toţi alţii, mai puţin din cauza unui profesor care era rău cu toţi străinii, dar nu a luat răutatea personal. Nici n-a simţit trecerea de la a fi străin la a fi acasă, dar îşi aminteşte că deja în 1994, la 3 ani de la venirea în România, când era jucător de fotbal în divizia D, era deja integrat. La primul meci, însă, a fost stadionul plin cu oameni veniţi doar să vadă un negru pe teren.

Majoritatea românilor sunt primitori, spune Aime, calitate prin care se aseamănă cu congolezii. “Românii, ca şi noi, pun străinii la loc de cinste. Când ai un străin în casă îl serveşti cu ce ai, scoţi cele mai bune farfurii. Din păcate, mulţi străini au făcut escrocherii şi au stricat imaginea străinului, iar românii sunt acum mai reticenţi, e normal”.

În schimb, românii sunt conservatori, spune Aime, iar asta se vede foarte bine la procedurile de obţinere a cetăţeniei. “Românii sunt foarte conservatori, dar evoluţia zice că acasă eşti unde te simţi bine. Întrebările pentru cetăţenie sunt absurde, nici românii nu ştiu să răspundă. Un prieten a fost întrebat care e a treia strofă din imnul naţional”, povestea cu ceva timp în urmă, Aime.

Cazul fericit al lui Aime, care şi-a găsit o casă în România, contrastează cu statisticile triste ale românilor care îşi caută o casă în alte colţuri ale lumii din cauza lipsei orizontului în propria ţară. “România nu mai e o ţară sigură pentru mulţi. Pentru mine, care vin dintr-o ţară nesigură de multă vreme, e mulţumitoare siguranţa din România, dar pentru românii care muncesc ani de zile şi sunt daţi afară din case, dacă munceşti toată ziua şi nu reuşeşti să-ţi întreţii familia este foarte greu, îi înţeleg. Dacă ai posibilitatea de mai bine, pleci”, spune Aime, care spune că nimeni nu e profet în ţara lui.

Aime, care între timp a trecut la ortodoxism şi a fost botezat Ioan, face parte dintre cei 700-800 de refugiaţi politic din România, mult mai puţini decât în anii 1990, când erau aproape 3.000 de refugiaţi politic, potrivit datelor Oficiului Român pentru Refugiaţi. Diferenţa arată că România era o ţară de tranziţie pentru mulţi străini, care s-au stabilit ulterior în vest, dar ţara noastră devine din ce în ce mai mult o destinaţie pentru străini. Numai anul trecut, peste 2.200 de străini au obţinut autorizaţii de muncă în România pentru posturi precum guvernantă (186), fotbalist profesionist (145) sau lucrător în salubrizare (98), cei mai mulţi dintre ei fiind veniţi din Turcia, China sau Republica Moldova, potrivit datelor furnizate de Oficiul Român pentru Imigranţi.

Foto: Fundatia Soros

Cititi si:

Romania, sub media europeana privind politicile pentru integrarea strainilor

Teoria relocarilor internationale in masa cauzate de schimbarile climatice contrazisa: Oamenii migreaza local

Romanii sunt hoti, dar ospitalieri? Etichetele despre tara lui Dracula si locuitorii ei

Tags:8 comentarii

 1. Bravo tie! MA bucur ca te simti mai bine c ala tine acasa. Am o apreciere maxima pentru oamenii care din nimic cladesc, care de la minus ajung sa cladeasca si sa imparta si cu altii. Felicitari si Cel de Sus sa te aiba in paza!

 2. 1.Spune ca o buna parte din romani sunt ignoranti pt ca nu i-au oferit confortul psihologic cerut de el. Dar s-a intrebat de ce ? Zice el ca din incultura. Eu zic ca stiu prea bine ce fac amicii lui in vestul Europei, cum genereaza infractionalitate la greu, cum banctustanizeaza zone intregi, le fac de nelocuit pt bastinasi, etc….Multiculturalismul este o prostie si romanii au inteles prea bine.
  2.Povestea cu congolezii primitori este o minciuna. In Congo , tu alb, nu prea ai sanse sa te plimbi prea multi metri pe strada, fara politie prin preajma, fara sa fi linsat.
  3..Baiatul acesta in mod sigur a facut parte din nomenclatura fostului regim, cacai numai asa primeau ei bursa. Mai putea veni pe cont propriu daca era baiat cu bani, dar niciodata facand imprumut pe undeva. Probabil nu se mai intoarce pt ca s-a schimbat regimul, nomenclatura si nu-i pe roze pt el pe acolo.

 3. Aime, felicitari pentru ce ai reusit sa cladesti aici, si pentru atitudinea vizavi de viata si de ceilalti oameni pe care le ai!

  Legat de comentariul cititorului de mai sus, cateva observatii:

  1. Infractionalitate exista peste tot si apare netinand cont de nationalitate. Generalizarile de acest fel nu fac decat sa inrautateasca lucrurile. Cum v-ati simti, domnule Mercurie, sa mergeti in orice tara din vestul Europei, unde cand veti fi auzit ca vorbiti romaneste sa fiti dat afara din magazin, local etc? Ce tie nu-ti place altuia nu-i face, spune un proverb – mai bine incercati sa va puneti in locul persoanei despre care vorbiti inainte sa faceti astfel de afirmatii.

  2. Congo. Ati fost dvs, domnule Mercurie, in Congo? Vi s-a intamplat asa ceva? Ati auzit de cineva (alb, precum spuneti – desi aici discriminati in mod clar) ca a fost linsat? Ati vazut vreodata atitudinea pe care o au albii cand merg in tarile din Africa? V-ati gandit ca poate chiar ei atrag atentia si genereaza astfel de situatii?
  Am trait timp de o luna in Kenya asta vara, unde am fost primita de o familie (fara tata) care nu ma cunostea, dar m-a primit cu bratele deschise si mi-a oferit tot ce putea. Am invatat de la ei despre cum poti pretui viata si chiar si faptul ca ai butelie acasa si nu trebuie sa gatesti la foc, despre cum poti pretui lucrurile marunte. Am invatat deci intr-o luna ce nu am invatat in ani buni aici la noi.

  Imi pare rau sa vad ce usor ne lansam in astfel de afirmatii. Poate in timpul ocupat cu scrierea acestui comentariu ati fi putut urmari o parte dintr-un documentar despre oamenii din Africa, domnule. Si ati fi fost, cu siguranta, mult mai castigat…

 4. articolul e slabut. mi se pare ca, din pacate, autorul a lasat la o parte exact ce era mai interesant.

 5. Femeile albe au tinut intodeauna partea salbaticilor abia coboriti din copac simi-au sustinut pentru ca asta stiu ele sa faca cel mai bine ,sa arunce ciocolata si sa manance ambalajul.
  Intr-adevar este o mare problema sa fi albe aflat in africa printre negrii ,nu prea apuci sa faci prea multi metrii pe jos ,ura negrilor fatza de populatia alba este de neimaginat ,zilnic observ comportamentele ”studentilor” africani veniti la studii in romania si pot sa spun ca m-a scirbit apucaturile lor salbatice si violente.
  Deocamdata xcit sunt putini ca numar sunt oarecum linistitri ,insa dupa ce se inmultesc peste masura si devin comunitati ,atunci se manifesta exact ca si in revoltele din Franta de acum citiva ani sau mai recent Anglia distrugind si vandalizind totul in cale …
  Cit despre ramasitele populatiei albe din africa (special de sud) este vai si amar ,barbatii daca sunt prinsi sunt linsati ori impuscati iar femeile violate de grupuri de cite 20-30 de individi de-o data ,insa multor curve aristocrate provenite din europa le comvine de minune experienta salbatica ,mai putin si virusul HIV care le termina apoi in citeva luni….BY THE WAY! stiati ca populatia africii este imfestata cu HIV in proportie de peste 45% iar ei nu pot fi depistati dezvoltind o oarecare imunitate???

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger