Din cauza secetei, Amazonul a eliberat mai multe emisii anul trecut decât India într-un an

0

Anul trecut, pădurea tropicală din Amazon a trecut prin cea mai gravă secetă, reducând râurile la șanțuri cu nămol și periclitând ecosistemul fragil. Mai îngrijorător este faptul că încălzirea globală cauzată de om este un factor important care contribuie la această secetă, iar fără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel de fenomene vor fi obișnuite în viitor.

Un raport recent arată că, urmare a secetei din 2010, au fost emanate 1,8 miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă, mai mult decât cantitatea de noxe din India într-un an.

Cercetătorul Cristopher Potter a analizat date privind nivelul de “verde” al pădurii, care servește ca indicator al eficienței fotosintezei plantelor, pentru a stabili ce impact a avut lipsa precipitațiilor asupra emisiilor de dioxid de carbon. Deși seceta este un fenoment natural, cercetătorii consideră că efectele încălzirii globale contribuie la agravarea acestuia, ceea ce rezultă în eliminarea unei cantități și mai mari de dioxid de carbon decât cea emanată din cauza defrișărilor în aceeași perioadă.

Studiul indică reducerea suprafeței împădurite din cauza defrișărilor ca fiind un factor al reducerii precipitațiilor, sugerând, astfel, că există un cerc vicios din cauză că arborii nu se pot regenera în întregime, ceea ce agravează cauzele inițiale de secetă.

Foto: Flickr / CIAT International Center for Tropical Agriculture

Sursa: Treehugger

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger