Dieta mediteraneană, părăsită și de nativii din țările care au făcut-o celebră

0

Dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, cereale integrale și uleiuri sănătoase, a fost lăudată pentru meritul de a ține la distanță obezitatea, diabetul, bolile de inimă și chiar artrita și Alzheimer. Cu toate acestea, această dietă are o luptă grea de dus cu dieta modernă, bazată pe produse procesate care stau la baza “epidemiei” de obezitate.

Chiar și nativii din țările mediteraneene renunță la aceasta, în favoarea mâncării nesănătoase. Un studiu ONU din 2008, realizat de Josef Schmidhuber, arăta că “dieta a decăzut într-o stare muribundă în 16 țări mediteraneene care au făcut-o celebră”.

În schimb, nativii din aceste țări preferă mâncare prea sărată, prea grasă sau prea dulce. Acest trend continuă și astăzi, cercetătorii susținând că tinerii din aceste țări preferă mâncarea procesată și stilul sedentar de viață în detrimentul dietei tradiționale.

“E tragic că în loc să importăm dieta mediteraneană în Statele Unite, exportăm în regiunea mediteraneană dieta și stilul de viață care ne-au dus la epidemia de obezitate și diabet și la costuri nesustenabile pentru sănătate”, spune dr. David Katz, director al Centrului de Prevenție și Cercetare al Universității Yale.

Dieta mediteraneană nu a avut succes în Statele Unite și pentru că este mai scumpă. “Studiile au arătat că dacă îți faci cumpărăturile în părțile supermarketului unde se află produsele proaspete și lactatele, plătești de aproximativ 10 ori mai mult pentru diecare 100 de calorii comparativ cu produsele procesate”, spune dr. Carla Wolper, nutriționist.

Ironia este că dieta mediteraneană a evoluat din alimentația celor săraci din regiune, a agricultorilor care consumau fructe și legume din grădină, ulei de măsline produs în curte, iar carne nu mâncau pentru că era scumpă.

Foto: Flickr / Kai Hendry

Sursa: ABC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger