Renumitul dicţionar de limbă engleză Oxford a renunţat la referinţele “păr lung” şi “blugi murdari” din definiţia dedicată “biker”-ului, după mai multe plângeri primite din partea motocicliştilor. Decizia a fost luată de către editura Oxford University Press, cea care publică dicţionarul şi a venit în urma protestelor civilizate făcute de comunitatea motocicliştilor din Marea Britanie, care au susţinut că descrierea respectivă este depăşită.
Versiunea online a dicţionarului definea, până acum, „biker”-ul drept „un motociclist membru al unei găşti, cu păr lung şi blugi murdari”. Însă datele statistice arată că, de fapt, mai puţin de unul din zece motociclişti mai are părul lung în prezent, aşa că stereotipul „păr lung şi blugi murdari” nu mai este de actualitate. Mai mult, aproape jumătate dintre motocicliştii britanici, spre exemplu, nu au tatuaje, piercing-uri, însemne specifice unei găşti sau barbă. Astfel că, acum, definiţia Oxford pentru „biker” este: „Un motociclist, mai cu seamă unul membru al unei găşti sau al unui grup”, iar ca exemplu de folosire a cuvântului în exprimarea curentă este oferit acesta: „Un biker a fost implicat într-un accident cu o maşină”.
Într-un sondaj legat de definiţia veche, 74% dintre cei întrebaţi au spus că era neconformă cu realitate, incorectă, iar 21% s-au declarat ofensaţi şi indignaţi de aceasta. Alte date statistice arată că 65% dintre motociclişti de regulă merg singuri cu motocicleta, nu în gaşcă, în cea mai mare parte a timpului. Sondajul realizat pe 524 de motociclişti referitor la definiţia veche din dicţionarul Oxford a relevat că 60% dintre ei o considerat irelevantă şi învechită şi numai 2% au mai considerat-o corectă şi la obiect. Un portret al motociclistului prezentului, realizat tot în urma statisticilor britanice, este: bărbat, în jur de 35 de ani, din clasa de mijloc, ocupaţie – IT, telecomunicaţii, iar motocicleta preferată – Honda.
Când termenul „biker” a fost folosit prima oară, în anii ’60 – ’70, era asociat conceptului de „Hell’s Angels” şi descria găşti de motociclişti cu părul lung, haine din piele şi, de regulă, puşi pe harţă ori pe creat probleme, care mergeau cu viteză mare pe drumuri şi aveau confruntări cu alte găşti. Stereotipul a fost propagat de industria cinematografică în mod obsesiv, dar şi de către media. „În anii ’60, biker era un termen relativ nou şi provoca, de regulă, frică, mai cu seamă din cauza imaginii promovate prin media. Din fericire, de atunci încoace, biker-ii au ieşit din clişeele şi stereotipurile cu care au fost marcaţi, îi întâlnim, acum, în toate sectoarele societăţii. Motocicletele au o popularitate în creştere, la fel şi scuterele, lucru care se observă din vânzări. Studiile şi piaţa arată clar că imaginea unui biker în 2013 nu mai este aceeaşi precum în urmă cu 50 de ani, astfel că suntem încântaţi că Oxford a decis să revizuiască definiţia”, a declarat Hannah Squirrell, reprezentant al companiei Bennetts, care a realizat mai multe sondaje pe tema percepţiei motocicliştilor în societatea actuală.
„Mai merită să punctăm şi faptul că nu oricine care conduce o motocicletă se vede ori se descrie drept biker şi în mod cert nu suntem toţi membri ai unei găşti, aşa că ar mai fi ceva de lucrat la definiţia actualizată”, a precizat Squirrell, referindu-se la faptul că definiţia de acum încă păstrează referirea la apartenenţa la o gaşcă („gang”). „Schimbarea pe care am făcut-o în data de 22 februarie doreşte să reflecte o modificare minoră în folosirea contemporană a cuvântului biker. Cercetările noastre arată că, în prezent, cuvântul biker este mai apropiat ca înţelegere celui de motociclist decât expresiei de „îngerii iadului” (hell’s angels). Am modificat şi exemplul de folosire în limba curentă, pe cale de consecinţă, mai ales că definiţiile noastre sunt bazate pe modul în care un cuvânt este folosit în limbaj”, a precizat Nicola Burton, purtătoarea de cuvânt a Oxford University Press.
Sursa şi foto: Telegraph
Un comentariu
Ca de obicei, societatea exagereaza..