Diagnosticele psihiatrilor sunt la fel de precise ca ghicitul în palmă?

0

Doctorul David Rosenhan, profesor de psihologie și drept la Stanford, a testat printr-un experiment acuratețea diagnosticelor psihiatrice. A ales încă opt asistenți, indivizi fără un istoric psihiatric, aparent sănătoși, după toate criteriile măsurabile – trei psihologi, un psihiatru, un pediatru, un artist, o casnică și un absolvent de psihologie.

 

Voluntarii s-au prezentat la 12 spitale psihiatrice din SUA, spunînd că sunt îngrijorați de sănătatea lor psihică. Toți au declarat o singură problemă: că aud voci. Acesta a fost singurul simptom pe care l-au prezentat, în rest au fost cît se poate de onești cu celelalte amănunte ale vieții lor.

Imediat ce au fost internați, n-au mai simulat nici un simptom și au declarat oricînd că se simt bine și scurtele lor halucinații au dispărut. S-au comportat exemplar ca pacienți și au cooperat cu personalul.

În cele 52 de zile cît au stat internați, falșii pacienți au luat notițe despre tot ce li se întîmplă. Pe baza acestor notițe, Rosenham a tras o concluzie neliniștitoare: în spitalele psihiatrice nu se face distincția între pacienții reali și cei falși:

 

– șapte din cei opt voluntari au fost diagnosticați ca schizofrenici; unul a fost diagnosticat ca victimă a psihozei maniaco-depresive.

– cînd au fost externați, li s-au pus etichete ca ameliorat sau în remisie, dar niciunul nu a fost declarat vindecat

-nici un membru al personalului spitalului nu și-a dat seama că cei opt nu erau bolnavi psihic dar pacienții s-au prins; mulți dintre aceștia le-au spus în nenumărate rînduri: nu ești nebun, ești jurnalist sau un profesor de vreun fel, te-ai internat cu un scop aici; Rosenham a declarat că acest fapt ridică niște semne de întrebare privind competența doctorilor.

Rosenham a primit replici de la comunitatea psihiatrilor și a repetat experimentul, dar în alt fel. Le-a spus doctorilor de la un spital că își va trimite asistenții la consult și că aceștia nu vor fi în stare să-i detecteze. După acest avertisment, la un spital au fost analizați cu multă atenție 193 de pacienți noi și doctorii au găsit deodată nici mai mult nici mai puțin de 41de pseudo-pacienți.

Rosenham nu trimisese însă nici un voluntar acolo, ceea ce înseamnă că doctorii i-au căutat cu lumînarea pe simulanți.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger