Un studiu realizat de către organizaţia Wildlife Conservation Society (WCS) arată că dezvoltarea alertă a industriei gazelor naturale în SUA alungă una dintre cele mai cunoscute specii de animale de pe continentul american din zona sa tradiţională de iernat, din cadrul ecosistemului Yellowstone.
Cercetătorii au monitorizat 125 de femele din specia antilopă americană, localizate în apropierea a două largi terenuri de exploatare a gazului natural din SUA. Ei au descoperit un declin al habitatului de 82% – este vorba de habitatul considerat a avea cel mai bun potenţial pentru iernarea animalelor. Zonele monitorizate sunt parte din ecosistemul lărgit Yellowstone, iar dezvoltarea industriei gazului a adus cu sine creşterea numărului de sonde, puţuri, drumuri şi alte elemente de infrastructură specifică. Dar fenomenul alungă antilopele înspre periferia regiunilor considerate potrivite pentru iernat, arată studiul WCS, care s-a întins pe o durată de cinci ani şi a fost publicat în ediţia din luna martie a revistei Biological Conservation.
„Am identificat, în studiul nostru, schimbări de comportament în cazul antilopelor, ca răspuns la dezvoltarea industriei şi infrastructurii conexe extracţiei gazului natural. Trebuie să supraveghem constant evoluţia lucrurilor, înainte ca populaţia de antilope să ajungă în situaţia de a scădea dramatic. Este foarte important să menţinem integritatea ariilor esenţiale pentru iernarea animalelor, altfel numărul antilopelor ar putea scădea serios din cauza condiţiilor grele din timpul iernilor din zonă”, a precizat Jon Beckmann, reprezentant WCS pentru programul pentru America de Nord şi autor principal al studiului. Recomandările WCS în urma studiului sunt măsuri pentru protejarea antilopelor în regiunile menţionate. Printre aceste măsuri se numără: culegere minuţioasă de date privind mărimea populaţiei de antilope şi distribuţia în teren a acesteia, transmiterea datelor înainte de începerea vreunor lucrări şi definirea, în funcţie de date, a ariilor esenţiale pentru iernat, unde dezvoltarea industrială să fie redusă la minim.
Sursa: Wildlife Conservation Society
Foto: National Geographic