Dezvoltare mistică durabilă

5

Preocuparea pentru resursele planetei şi umanitate a depăşit de câteva decenii agenda gulerelor albe şi pune în mișcare adevărate subculturi globale. Actorii care promovează ideile dezvoltării durabile sunt controversaţi şi acuzaţi de misticism, ipocrizie sau delir. Deși vocile lor nu sunt foarte puternice, au reușit până acum să adune de la câteva sute, la câteva mii de adepţi. Jaques Fresco este unul dintre cei mai seducători şi persuasivi promotori ai schimbării globale structurale, care mizează pe utilizarea responsabilă a resurselor şi îndepărtarea tuturor mecanismelor şi structurilor ce alcătuiesc ordinea mondială actuală.

 

 

de Ionuț Codreanu

 

În vârstă de 98 de ani, Fresco şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii proiectând clădiri civile sau industriale, dar şi machete pentru filme SF. În aproape opt decenii de activitate, preocupările lui  s-au extins şi odată cu ele şi cartea lui vizită. Astăzi, vorbim despre o personalitate complexă, care s-a consacrat prin dezvoltarea mai multor teorii sociale privind rolul tehnologiei în dezvoltarea umană, dar şi prin criticile permanente aduse ordinii socio-politice adoptată la nivel global. Fresco se prezintă drept futurist. Contestatarii şi scepticii îl prezintă ca fiind un utopist. Există şi opinii mai rezervate, precum cea a profesorului Viktor Vakhshatyn, directorul catedrei de Sociologie a Universităţii din Moscova, care îl compara în anul 2011 pe Jaque Fresco cu Jules Verne al secolului XXI.

Salvarea Terrei prin Venus

Proiectul Venus (ajuns acum și în România) a luat naştere în 1975, în orăşelul Venus din California, sub oblăduirea lui Jaque Fresco şi a artistei Roxanne Meadows.  Terenul de zece hectare de la marginea oraşului este o punere în scenă a celor mai multe principii promovate de Fresco. În trei decenii de investiţii sincopate, dar din propriul buget, futuristul nanogenar a reuşit să transforme un fost teren legumicol într-un peisaj dominat de natură luxuriantă, întreţinută de instalaţii inteligente de irigare. Domeniul găzduieşte şi reşedinţa lui Jaque Fresco , o clădire cu o arhitectură futuristă, care înglobează numeroase detalii din arhitectura sustenabilă: materiale ecologice, exploatarea spaţiului locuit într-o manieră prietenoasă cu mediul sau reutilizarea resurselor de apă şi energie necesare unei locuinţe civile. Practic, Fresco  şi-a creat un mini-prototip a ceea ce ar putea deveni, într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat, piatra de temelie a polisurilor planetare. Iar când vine vorba de oraşele viitorului, imaginaţia lui Fresco  şi respectul pentru detaliu sunt la cote maxime. Nonconformistul designer declara în urmă cu zece ani că, încă din copilărie, a fost fascinat de formele circulare, care pot fi identificate cu uşurinţă în multe aplicaţii şi instrumente din viaţa de zi cu zi. În viziunea şi schiţele sale, toate oraşele sunt dominate de linii fluide şi concentrice, având funcţionalităţi multiple şi integrate.

Iniţiatorii proiectului Venus sunt într-o campanie continuă de apostolat de aproape patru decenii. Momentan sunt în faza a doua de a extindere a proiectului, care constă în distribuirea la foc continuu de materiale informative şi de popularizare a proiectului. Jaque Fresco  organizează zeci de conferinţe anual şi este unul dintre cei mai căutaţi experţi în dezbaterile deloc simple despre cum va arăta planeta noastră muribundă.

Proiectul Venus poate fi apreciat strict pentru semnificaţia lui punctuală. Este o materializare, în condiţiile actuale de dezvoltare şi raportat la resursele deja existente, a unui set de principii şi a unei viziuni armonice cu mediul înconjurător şi nevoile populaţiei. Abia în faza a treia de dezvoltare apar primele controverse legate de luciditatea bătrânului vizionar.

Faza a treia

Încă din anii ’70, Jaque Fresco a dezvoltat conceptul de sociocy berneering, care pleca de la premisa că, în viitor, tehnologia va fi atât de avansată încât nevoile societăţii vor fi deservite în exclusivitate de inovaţii tehnologice. Iar Proiectul Venus pariază pe un viitor în care tehnologia arată cu totul altfel decât o putem cuprinde azi cu mintea. Prezentările lui Fresco reuşesc, într-un mod captivant, să pună în acelaşi context roboţii utilitari şi excavatoarele cu laser cu bunăstarea oamenilor şi nevoia lor de dezvoltare personală. Naivitatea şi tonusul futuristului american sunt justificate de o singură mantră: Pământul, aşa cum îl ştim, dispune de resurse incredibile, exploatate abuziv şi discreţionar. Aşadar, pentru a obţine rezultate palpabile, vizionarul ne propune o schimbare radicală a sistemului economic global şi o trecere rapidă la economia bazată pe resurse (n.a: naturale, umane şi tehnologice). În logica venusiană, primul gest pe care toate naţiunile planetei trebuie să-l facă este legat de punerea la comun a tuturor resurselor de care dispun, într-un efort global şi nediscriminatoriu, pentru că sunt, de fapt, o moştenire globală. De altfel, apelul la unificarea tuturor resurselor de care dispune planeta, pentru a elimina diferenţele de dezvoltare dintre statele lumii, este adeseori întâlnit în teoriile critice la adresa globalizării.

Fresco a criticat în repetate rânduri dezechilibrele macro-economice şi concentrarea puterii şi resurselor în mâinile unor actori globali dominanţi. Americanul este de părere că sărăcia şi războaiele ar putea fi eradicate prin renunţarea la patrimoniile naţionale şi prin eliminarea banilor ca mijloc de tranzacţionare economică. Mai mult, eliminarea banilor din societate ar produce schimbări sistemice în anumite profesii care sunt centrate pe producerea şi întreţinerea fluxurilor financiare. Într-un viitor anticipat de Proiectul Venus, profesiile de bancher sau asigurator vor dispărea, relaxând astfel infrastructura şi permiţând redistribuirea resurselorîn domenii care influenţează direct calitatea vieţii, precum cercetarea medicală sau tehnologia verde.

Banii sunt importanţi într-o societate atunci când anumite resurse pentru supravieţuire trebuie raţionalizate, iar oamenii acceptă banii doar ca un mijloc de schimb pentru resurse rare. Banii sunt o convenţie o convenţie socială, un acord. Nu sunt şi nu reprezintă o resursă naturală. Sunt necesari supravieţuirii doar pentru că am fost condiţionaţi să-i acceptăm ca fiind o resursă naturală.

Proiectul Venus, secţiunea Economie bazată pe resurse –

Salvarea umanităţii în 18 paşi

Întreaga filosofie care stă la baza Proiectului Venus a fost sintetizată de iniţiatori într-un plan ce curpinde doar 18 obiective. Sunt recomandări generice, aparent inaplicabile în actualul context global. Contestatarii Proiectului Venus şi ai lui Fresco, înfierează această listă de priorităţi cu etichete ce variază de la „naivitate” la „nazism”. Mai jos, vom lista obiectivele Proiectului Venus, dar şi câteva precauţii ce trebuie administrate înainte de a aluneca în visare.

Obiective ambiţioase, provocări pe măsură

 Conştintizarea faptului că resursele planetei reprezintă moştenirea comună a tuturor oamenilor.

 Depăşirea graniţelor artificiale care separă oamenii constant şi în mod arbitrar.

 Înlocuirea economiilor naţionale, bazate pe bani, cu o economie globală bazată pe resurse naturale.

 Stabilizarea populaţiei prin educaţie şi naşteri controlate voluntare

 Revendicarea şi revitalizarea mediului înconjurător.

 Reproiectarea oraşelor, sistemelor de transport, agriculturii şi industriei, astfel încât să fie eficiente energetic, curate şi capabile să deservească într-o manieră convenabilă a tuturor nevoilor oamenilor.

 Îndepărtarea treptată a corporaţiilor şi guvernelor (locale, naţionale sau transnaţionale) ca instrumente de gestionare a societăţii.

 Partajarea şi aplicarea noilor tehnologii în beneficiul tuturor naţiunilor.

 Dezvoltarea şi utilizarea energiilor curate şi regenerabile.

 Producerea de bunuri de cea mai bună calitate în beneficiul tuturor oamenilor.

 Solicitarea studiilor de impact asupra mediului înaintea construirii oricărui proiect major.

 Încurajarea creativităţii şi motivaţiei pentru un efort constructiv.

 Îndepărtarea naţionalismului, bigotismului şi prejudecăţilor prin educaţie.

 Eliminarea elitismului, tehnic sau de orice natură.

 Obţinerea de metodologii prin cercetare minuţioasă, nu prin opinii întâmplătoare.

 Consolidarea comunicării în şcoli, astfel încât limbajul nostru să fie relevant pentru condiţiile reale ale lumii.

 Asigurarea nu doar a nevoilor primare, ci şi a provocărilor care stimulează mintea şi pun în valoare unicitatea în locul uniformizării

 Pregătirea intelectuală şi emoţională a oamenilor pentru schimbările şi provocările care ne aşteaptă.

Înapoi pe Pământ

Universul creat de Jaque Fresco este cel puţin fascinant la nivel discursiv. Multe dintre propunerile făcute prin Proiectul Venus se regăsesc în discursurile politicienilor şi ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume. Sunt formulări simple ale unor probleme extrem de complexe ce reclamă soluţii la fel de complexe. Dincolo de fezabilitatea sau realismul propunerilor sale, lui Fresco nu i se poate imputa lipsa creativităţii.  Aşadar, e suficient să ne limităm la o singură întrebare: şi dacă Jaque Fresco este noul Jules Verne al secolului XXI?


5 comentarii

  1. Ideile lui sunt nobile, toti am vrea sa traim in star trek o societate meritocratica in care sa nu existe motivatii altele decat cele intelectual-artistice. Dar ce uita sa spuna acest nene, este cat de nefezabil este proiectul.

    Tehnologic, poate si economic, sistemul este mentenabil, da, dar tranzitia catre un astfel de sistem probabil ca nu. Hai sa presupunem ca ar putea fi, cu putin mai mult efort. Din punct de vedere uman, nu cred ca se poate face tranzitia catre un astfel de sistem, nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Nici un sistem social artificial nu arezistat testul timpului. Dar mai mult vor exista presiuni sociale si curente impotriva lui, rezistenta fata de schimbare este un fenomen anticipabil, rezistenta catre o schimba atat de radicala ar fi IMENSA, toti cei care au de pierdut “influenta” lor actuala, adica toti cei care conduc lumea de azi ar fi impotriva.

    Atat timp cat propune doar o noua “Republica”, fara un plan de actiune fezabil, nu vad ce valoare poate avea. Nu este primul care a imaginat o societate mai buna, mai decenta, mai moderata, mai logica dar si mai empatica in acelasi timp. Dar toti in afara de el au imaginat mai intai de toate o catastrofa, un dezastru de proportii care sa motiveze schimbarea. Este de inteles ca nimeni nu vrea asta, starea actuala de aparent echilibru, s-a obtinut cu multe sacrificii, nimeni nu mai are energia sa o ia de la capat, toti vor dori sa construiasca peste sistemul actual si pas cu pas sa schimbe lucrurile in bine.

  2. Nimeni nu are energia sa o ia de la capat?Eu zic ca da,si mai zic ca acest sistem de acuma ne lasa fara energia de a o lua de la capat.In acest articol sunt prezentate ideile de baza,daca vrei sa stii mai multe despre cum functioneaza o astfel de societate sunt multe multe carti si articole scrise in detaliu pe aceasta tema,care explica minutios cum poate exista stabilitate si in alte tipuri de sisteme.Sa nu va fie frica de cuvantul utopie,utopie este tot ce nu exista momentan dar poate sa existe,istoria a dovedit-o.

  3. Spre deosebire de multi alti “creatori de lumi noi” (de genul “bomba nucleara si o luam de la zero”, “flower-power”, “crede si nu cerceta”), Jacque Fresco (nu Jaques, Jacques, Jaque) are si solutii bine argumentate (care, asa cum recunoaste, nu sunt perfecte, astfel fiind binevenite si incurajate contributiile celorlalti).

    Nu este fezabil? Ba este, avem mijloacele; lipseste motivatia iar indoctrinarea din toate partile functioneaza (sa ne amintim de TraianVuia cu al sau avion cand “nici un aparat mai greu ca aerul nu poate zbura” sau de multele inventii ale lui LeonardoDaVinci)

    Cum ar fi daca mintea unui copil nu ar mai fi poluata cu tot felul de lucruri gen “pune mana pe carte ca sa castigi multi bani, sa ai de toate”, cand de fapt ideea ar fi “invata asa incat semenilor tai sa le fie in fiecare zi mai bine ca ieri”?

  4. Il “cunosc” pe domnul Jacque Fresco de multi ani deja.

    Ideile lui, arhitectura oraselor propuse, economia bazata pe resurse, eliminarea unor concepte moderne arhi-prezente in societatea noastra, pentru omul de rand cu o educatie de nivel mediu si chiar avansat, par utopie ( Va recomand documentarul TROM pentru a intelege mai bine TVP ).

    Un om auto-educat, independent, liber-cugetator, un om care cunoaste istoria lumii in care traieste si stie ca orice este posibil, nu se va impotrivii unui asemenea proiect.Va studia, va analiza si va vedea ce poate face pentru ca aceste teluri “utopice” sa devina realitate.

    Este utopie din perspectiva oricarui om din secolul XX-XXI a carui preocupare principala este creditul luat de la “XXXL Bank” acum 25 de ani.

    Este utopie pentru un politician.Este utopie pentru un bancher.Este utopie pentru un om care si-a risipit viata intr-un sistem bolnav, ca angajat al statului sau ca sclav al lui.

    Trebuie sa intelegem ca fiecare vede lumea din perspectiva lui si din pozitia lui, doi oameni rar vad exact aceeasi “utopie”.

    Fiti deschisi, informati, interesati.Fiti mai buni, mai independenti in fiecare zi, si cu pasi mici mici mici, vom merge in directia unui “Proiect Venus”, poate nu cel al lui Jacque, dar viitorul este prin definitie un Mare Proiect, so why so serious?

  5. Hm, da…seamănă un pic cu ideologia comunistă, bazată pe conștiința oamenilor…doar că astfel de societate e una ideală, pentru oameni perfecți…iar pentru că de obicei, oamenii sunt imperfecți, cineva va trebui să-i forțeze să se conformeze normelor sociale. Cine și cum?
    Dilema dilemelor…de citit Orwell…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger