Dezvăluire Wikileaks: Obama îi ţine pe haitieni în sărăcie de dragul corporaţiilor

0

În publicaţia The Nation au apărut, pentru scurtă vreme, informaţii Wikileaks despre o intervenţie a administraţiei Obama în Haiti în favoarea companiilor americane de textile şi în defavoarea muncitorilor haitieni. Articolul a fost dat jos foarte repede, dar Columbia Journalism Review a preluat subiectul.

Acum doi ani, guvernul din Haiti a mărit prin lege venitul minim de la 24 de cenţi pe oră la 61 de cenţi. Reprezentanţi ai unor companii precum Hanes şi Levi Strauss, care aveau ateliere şi fabrici în zonă, s-au înfuriat şi au cerut ajutorul Departamentului de Stat american. Ambasadorul SUA a făcut presiuni asupra preşedintelui Haiti, căruia i-a cerut să reducă venitul minim al unui muncitor haitian la 3 dolari pe zi. Ambasadorul a spus că 5 dolari pe zi e prea mult, că „e o măsură populistă care nu ţine cont de realităţile economice.”

În Haiti, 3200 de muncitori fac tricouri pentru Hanes. Dacă fiecare ar primi 2 dolari în plus pe zi, compania ar da 1, 6 milioane de dolari în plus pe an. Hanesbrands Incorporated a avut anul trecut un profit de 211 milioane de dolari, iar bonusurile şi „pachetele de compensare” primite în 2010 de preşedintele executiv al companiei, Richard Noll, au ajuns pe la 10 milioane de dolari. O familie de haitieni cu numai 3 membri are nevoie de 13 dolari pe zi ca să o scoată la capăt, iar cei 37 de cenţi pe care i-ar fi primit în plus fiecare muncitor ar fi fost esenţiali.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger