Dezinformările despre incidentul de la Club A, menite să acopere raportul experţilor independenţi despre Roşia Montană

0

Campania Salvaţi Roşia Montană se delimitează de eventualele acte menite să afecteze integritatea fizică a oamenilor politici, oricât de servili ar fi aceştia intereselor companiei miniere. Campania încurajează, totodată, protestatarii din întreaga lume să continue acţiunile de nesupunere civică, non-violente, precum flash-mobul desfăşurat în aceaşi seară la Club A când Ministrul Barbu a primit bani imprimaţi cu figura sa (foto). Suntem în stradă pentru a cere respectarea statului de drept, iar protestele vor continua şi în această duminică.

 

 

Dezinformările evidente din relatarea incidentului din faţa Club A nu fac decât să distragă atenţia de la publicarea raportului independent al specialiştilor de la Oxford şi Leicester ce recomandă includerea Roşiei Montane în UNESCO. Patrimoniul de la Roşia Montană este o problemă foarte sugestivă pentru “starea culturii în 2013”, tema dezbaterii desfăşurate ieri în Club A, cu participarea ministrului Daniel Barbu. Evenimentul a fost anunţat pe pagina web a clubului cu mai multe zile înainte şi ştirea s-a propagat rapid pe reţelele de socializare. Cei prezenţi la dezbatere au cerut ministrului să se discute despre Roşia Montană, însă acesta a refuzat. Ministrul nu a răspuns întrebărilor şi nemulţumirilor protestatarilor, deşi tema abordată de aceştia se înscria în subiectul dezbaterii. Au urmat scandări precum „Ruşine’” şi „Demisia!”.

Ieri, publicaţia online TOTB a făcut public un raport al experţilor britanici, raport contractat de Ministerul Culturii, dar pe care instituţia a refuzat să-l dea publicităţii sau să-l ia în considerare. Potrivit documentului, Roşia Montană este catalogată ca sit demn de înscrierea în lista UNESCO. În acelaşi timp, ministerul a semnat un protocol prin care se angajează faţă de compania minieră să-i elibereze avize favorabile în schimbul unor sponsorizări. „Daniel Barbu se coboară la nivelul agitatorilor de serviciu. Din punctul nostru de vedere, nu are voie să mai folosească titulatura de demnitar, nu este nimic demn în activitatea sa. Demnitatea se câştigă, nu se impune, iar atitudinea agresivă şi agitatoare de care a dat dovadă Barbu când i-a numit pe protestari ‘neo-fascişti şi legionari’ este tocmai semnul unei deficienţe de demnitate. Un parbriz se repară, demnitatea nu. Şi nici patrimoniul ras cu lama buldozerului”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Cei ce susţin Campania Salvaţi Roşia Montană şi protestează începând cu 1 septembrie împotriva atitudinii servile a guvernului Ponta faţă de interesul companiei canadiene au înţeles şi aplicat modul de manifestare non-violentă, în ciuda tentativelor de instigare şi deturnare a protestelor. Daniel Barbu trebuie anchetat de instituţiile abilitate ale statului pentru complicitatea la vânzarea patrimoniului din Roşia Montană. „Miniştrii se schimbă, principiile Campaniei Salvaţi Roşia Montană rămân aceleaşi. E mai uşor să vorbeşti de o lunetă spartă decât de faptul că Barbu nu apară patrimoniul. Este mai uşor pentru Barbu să justifice ura faţă de protestatari şi să nu justifice motivele de neincludere a Roşiei Montane în Unesco”, a completat Eugen David.

 

Sursa şi foto: Salvaţi Roşia Montană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger