Dezbaterile din Parlamentul României despre organisme modificate genetic au fost organizate “cu uşile închise”

1

Greenpeace, alături de 12 organizații de producători agricoli ecologici, de protecția mediului, organisme de inspecție și certificare și asociații de consumatori, cer dezbateri transparente în Comisia de Agricultură pe tema organismelor modificate genetic. Greenpeace își manifestă îngrijorarea față de faptul că dezbaterile organizate de Comisia de Agricultură din Parlamentul României, pe tema organismelor modificate genetic, au fost organizate în absența tuturor factorilor interesați.

 

ridichie

 

În cadrul acestor ședințe, au fost prezenți doar reprezentanți ai unor companii producătoare de pesticide și organisme/semințe modificate genetic și ai unui număr restrâns de fermieri, în ciuda faptului că este vorba de o problemă atât de controversată și cu un potențial impact semnificativ asupra întregului sector agricol românesc și nu numai.

Greenpeace a solicitat astăzi Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și alte Servicii Specifice, din cadrul Camerei Deputaților, să implice societatea civilă și organizațiile de producători ecologici și asociațiile de consumatori la toate dezbaterile publice pe care le va organiza în viitor pe tema organismelor modificate genetic.

Considerăm că, în primul rând, la astfel de dezbateri ar trebui să fie invitați toți factorii interesați, cu atât mai mult cei care ar putea fi afectați în mod direct de astfel de decizii. În al doilea rând, soia modificată genetic nu este permisă pentru cultivare în Uniunea Europeană în momentul de față, iar chiar dacă ar fi, nu există niciun fundament rezonabil în baza căruia aceasta să fie cultivată în România. Solicităm factorilor de decizie din domeniul agricol din România să valorifice adevăratul potențial pe care îl are țara noastră și să sprijine cercetarea și dezvoltarea în agricultură ecologică și, în aceeași măsură, gospodăria țărănească, cu care nu multe state se mai pot mândri în momentul de față,” declară Alexandru Riza, coordonator de campanii, Greenpeace România

Greenpeace, împreună cu 12 organizații de producători agricoli ecologici, de protecția mediului, organisme de inspecție și certificare și asociații de consumatori (Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, Clubul Ecologic Transilvania, Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare din România, Bios Romania, Asociația Bioterra, Bioagricert, Ceres, Bio Romania, Austria Bio Garantie, CertRom, Mișcarea Română pentru Calitate, Ecoinspect) a transmis astăzi un set de cinci motive argumentate științific cu privire la cultivarea de soia modificată genetic în România, de asemenea un subiect abordat în cadrul dezbaterilor din Comisia de Agricultură:

 1. Soia modificată genetic RoundupReady are un randament la hectar cu 10% mai mic decât al soiurilor convenționale (1889 kg/ha în 2006 – soia MG față de 2537kg/ha soia convențională în 2014);
 2. În România nu există infrastructura necesară pentru a putea separa complet recolta de soia modificată genetic de cea convențională, iar riscul de contaminare al culturilor convenționale cu plante modificate genetic este foarte ridicat;
 3. Glifosatul este un erbicid clasificat recent ca probabil cancerigen pentru om; acest erbicid este complementar culturilor de soia modificată genetic iar autorizarea cultivării acestor plante ar duce la creșterea cantității de glifosat folosită și la dezvoltarea buruienilor rezistente la glifosat, așa cum deja se întâmplă în SUA;
 4. Creșterea prețului pentru semințele de soia modificată genetic ar duce la sărăcirea fermierilor: în SUA, începând cu anul 2000, atunci când boabele de soia modificată genetic au început să domine piața de acolo, prețul acestora a crescut cu mai bine de 230%;
 5. Existența alternativelor avantajoase pentru fermieri – subvențiile pentru soia convențională și ecologică și programele integrate de cultivare: subvenții APIA în valoare de 467 €/hectar pentru cultivarea de soia convențională (subvenție care va crește cu câte 10€/ha/an în anii următori, până în 2020, inclusiv), programe precum Danube Soya, care încurajează cultivarea de soia ecologică și convențională și care răsplătesc cu bonusuri fermierii care depășesc standardele minime de calitate ale cumpărătorilor de soia.

Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 martie 2015 permite statelor membre în mod exclusiv restricționarea sau interzicerea cultivării organismelor modificate genetic pe teritoriul lor, neacordând vreun drept în ceea ce privește autorizarea cultivării altor organisme modificate genetic în afara celor permise în acest scop la nivelul întregii Uniuni.

Foto: Şcoala de activism a lui Laurenţiu Ridichie 

Puteţi citi şi:

În România există încă culturi ilegale de soia modificată genetic

România modificată genetic

Parlamentul European a votat pentru a da ţărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG

Compromis european în problema organismelor modificate genetic

 


Un comentariu

 1. De ce presa nu isi face datoria si anunta din timp termenele limita, de ce nu isi face datoria prin publicarea articolelor informative in ceea ce priveste ce inseamna un organism modificat genetic sau ca prin cultivare indiferent daca este vorba de o cultura mare sau mic in procesul de polenizare se contamineaza si culturile naturale????
  De ce nu exista si in Romania oameni puternici care sa tina cu omul de rand, cu neamul romanesc, de ceeee?
  In momentul de fata suntem marioneta statelor unite si executam toate directivele implementate prin loby’urile facute de catre marile corporatii din SUA, am devenit o colonie experimentala a europei, niste soareci de laborator pentru vaccine, mancare, apa si multe altele, sunt singurul care crede ca a cam venit momentul sa zbieram cat putem de tare ca este timpul sa se faca cum spunem noi, poporul si nu guvernantii care chipurile au fost alesi pentru a ne reprezenta si crea un viitor din ce in ce mai bun?
  Haideti pana nu este prea tarziu, trebuie sa rejectam virusul infiltrat in neamul nostru romanesc!!!!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger