Dezbatere aprinsă în SUA: Cine deține dreptul de proprietate asupra practicilor yoga?

1

După ce o femeie din Spania a întocmit o serie de acte în care susținea că este singura proprietară a Soarelui, un grup de indieni americani a stârnit o dezbatere aprigă în lumea practicanților de yoga în urma unei campanii menite să le atragă atenția occidentalilor că fiecare stil de yoga practicat în săli și ashram-uri aparține hinduismului. Yoga este practicată în SUA de 15 milioane de oameni pentru beneficii fizice sau pentru echilibru spiritual, însă până acum, religia, în majoritatea cazurilor, n-a fost asociată cu aceasta practică.

Campania mai sus amintită, botezată Take Back Yoga (Să luăm yoga înapoi, în traducere liberă), nu îi îndeamnă pe practicanți să devină hinduși sau pe instructori să-și învețe discipolii mai multe despre hinduism, scrie New York Times. Grupul din spatele campaniei, Hindu American Foundation, restrâns dar influent, și-a propus doar să convingă publicul larg să recunoască îndatorirea pe care yoga o are față de tradițiile antice ale credinței hinduse.

Inițiativa a început discret, printr-un eseu academic postat în luna ianuarie pe site-ul fundației hinduse americane, un grup cu sediul în Minneapolis care promovează drepturile omului în numele minorităților hinduse din întreaga lume. Eseul mustra școlile și publicațiile de yoga din lumea modernă pentru că ar fi decuplat această practică de „hinduismul care a împărtășit cu omenirea această contribuție imensă”.

Apoi, într-un comentariu publicat la câteva luni distanță în secțiunea de blog dedicată religiei a ziarului Washington Post, dr. Aseem Shukla, co-fondator al fundației, scria mai tranșant că hinduismul a devenit o victimă a furtului de proprietate intelectuală din cauza generațiilor de instructori hinduși care ar fi sacrificat bogația spirituală a credinței ce a dat naștere practicilor yoga pe „altarul comercializării crase”.

Acțiunea asociației hinduse a stârnit reacții puternice din partea unor figuri publice din afara sferei religioase. Una dintre ele este scriitorul new age Deepack Chopra, care a catalogat inițiativa drept un talemș-balmeș în materie de istorie și naționalism hinduse. Alții, precum R. Albert Mohler Jr., președintele Seminarului Teologic Baptist din Convenția de Sud, susțin că yoga este într-adevăr o practică hindusă pentru că afectează sufletul creștinilor practicanți.

Întrebarea din centrul dezbaterii – cine deține „drepturile de autor” asupra yoga? – a stârnit discuții interminabile pe formuri online și în ziare și reviste indo-americane puse în slujba industriei de miliarde de dolari din spatele practicilor yoga. În luna iunie a acestui an, dezbaterea a făcut chiar ca guvernul indian să facă copii digitale după desene străvechi ce atestau proveniența a peste 4.000 de poziții de yoga.

Campania Take Back Yoga subliniază că filozofia acestei practici a fost descrisă pentru prima oară în textele de început ale hinduismului și rămâne în centrul învățăturilor hinduse. Însă din moment ce această religie a fost stereotipizată în Occident ca fiind o credință politeistă a „castelor, vacilor și a curry-ului”, spun membrii fundației, „majoritatea americanilor percep yoga drept o moștenire a unei înțelepciuni spirituale indiene pierdută în negura timpului”.

„Într-un fel”, spune dr. Aseem Shukla, co-fondator al asociației, pentru New York Timns, „ce vrem să spunem este că yoga a înflorit, însă hinduismul a pierdut controlul asupra brandului”. Oponenții acestei afirmații susțin însă că nimeni nu are drept de posesie asupra practicilor yoga și asta pentru că yoga nu este o religie, ci un stil de viață, „o metodă de devenire”, cu rădăcini în vremuri ce au precedat hinduismul.

Oameni ca dr. Deepack Chopra, care a popularizat prin scrierile lui tradiții indiene precum medicina alternativă sau yoga, spun că aceasta din urmă își are obârșiile în cultura vedică a indo-europenilor care s-au stabilit în India în mileniul III î.Hr., înainte de apariția tradițiiilor hinduse. Alți istorici atribuie prima descriere a yogăi sfintei scripturi hinduse Bhagavad Gita, despre care se crede că a fost scrisă între secolele V și II î.Hr.

Foto: Flickr/istolethetv


Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO. Yoga pentru unitate: Poate salutarea soarelui să rezolve tensiunile din regiunile măcinate de conflicte? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger