Dezastru ecologic în Brazilia, după ruperea unui baraj al unei mine de fier

0

Ruperea unui baraj al unei mine de fier din Brazilia a pus ţara în faţa unuia dintre cele mai mari dezastre miniere din istoria sa recentă, scrie agenţia de presă Reuters. Din cauza apei şi noroiului scurse din baraj, aprovizionarea cu apă potabilă pe o distanţă de peste 300 de kilometri în aval a fost întreruptă.

Autorităţile au confirmat două decese, în urma accidentului, dar alte 25 de persoane sunt în continuare date dispărute. Echipele de salvatori încearcă să caute rămăşiţe prin noroiul întărit care a acoperit un sat aflat pe direcţia barajului ce a cedat săptămâna trecută. Corpurile altor două victime au fost recuperate duminică, dar nu au fost încă identificate. Satul Bento Rodrigues a fost primul şi cel mai puternic lovit de tragedie; avea 600 de locuitori. Şuvoiul de apă şi noroi a ajuns, însă, şi în localităţi situate la peste 100 de kilometri în aval. Două rezervoare ale barajului s-au rupt şi au provocat dezastrul; ele conţineau reziduuri provenite din exploatarea minereului de fier.

În prezent, oficialii analizează gradul de toxicitate al apelor deversate şi avertizează pe toată lumea care a intrat în contact cu noroiul deversat să arunce hainele purtate la acel moment. Biologii avertizează că impactul asupra mediului ar putea fi permanent, dezastrul afectând pescăriile şi fermele locale. Societatea civilă este indignată şi solicită legi mai dure pentru industria minieră. Atât localnicii, cât şi oficialii acuză proasta comunicare a companiei care operează mina, Samarco (cu acţionariat comun BHP Billiton Ltd şi Vale SA). Până acum, compania a promis că va plăti daune rezidenţilor afectaţi de incident (adică va acoperi costurile cazării temporare şi pe cele ale relocării).

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger