Dezastrele naturale vor fi monitorizate din spatiu

0

NASA lanseaza o retea de sateliti ce vor urmari in permanenta Pamantul, in incercarea de a preveni dezastrele naturale si urmarile lor tragice asupra vietii oamenilor, relateaza Discovery News. Noile tehnologii vor permite si monitorizarea schimbarilor climatice.

Agentia spatiala americana NASA va pune in functiune o retea sofisticata de sateliti si alte instrumente performante, pentru a supraveghea toate modificarile ce se produc pe planeta noastra in urma cutremurelor, eruptiilor vulcanice sau alunecarilor de pamant. Spre exemplu, un satelit va observa cu mare precizie toate deformarile (inclusiv minore) care apar la suprafata pamantului de-a lungul timpului, acestea fiind indicii ale unei activitati seismice, spre exemplu.

“Asta pentru ca vulcanii se umfla asemenea unor baloane atunci cand presiunea in interiorul lor creste”, afirma John LaBrecque, unul dintre responsabilii acestui proiect. “Prin folosirea instrumentelor, speram sa anticipam tensiunea care se acumuleaza in vulcani si sa emitem avertizari in legatura cu pericolul iminent”, a mai declarat LaBrecque. Oamenii de stiinta spera ca vor putea afla chiar si ziua in care vulcanii vor erupe.

Un alt satelit al acestui proiect va fi echipat cu un dispozitiv special numit LIDAR, care va sonda Pamantul prin emiterea unei raze laser si va masura perioada de timp necesara acestui fascicul pentru a se intoarce la sursa care l-a emis. Aceasta tehnica este utila pentru masurarea densitatii copacilor dintr-o padure sau a modului in care carbonul circula prin ecosistemul planetei. Datele inregistrate vor fi foarte importante pentru intelegerea schimbarilor
climatice.

Un al treilea element al proiectului, care va fi lansat in octombrie 2017, implica monitorizarea straturilor de gheata ale Terrei.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger