Dezamăgirea în dragoste doare fizic

1

Toate melodiile, poeziile, filmele susţin asta, iar acum cercetătorii confirmă că durerea provocată de dezamăgirea în dragoste este şi fizică, nu doar emoţională, arată un studiu citat de ABC News.

Cercetătorii coordonaţi de Ethan Kross, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Michigan, au descoperit că respingerea socială, precum despărţirile, activează aceleaşi părţi ale creierului implicate în resimţirea durerii fizice.

“Aceste rezultate dau alt înţeles ideii că ‘dragostea doare’”, scriu autorii. “Durerea fizică ce urmează unei depărţiri afectează sănătatea psihică”, spune, la rândul său, Susan Heitler, psiholog din Denver. “Cercetarea mai arată, de asemenea, că suferinţa creşte riscul de atac de cord”. Heitler mai spune că respingerea poate duce și la depresie şi la evitarea altor relaţii. Similarităţile biologice explică de ce despărţirile îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alţii. “Aşa cum unii dintre noi tolerează durerea mai bine, alţii sunt mai vulnerabili la respingere”, spune Bonnie Levin, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină Miller din cadrul Universităţii din Miami.

Un alt studiu, publicat în noiembrie 2010, a arătat cum respingerea afectează sănătatea. Spre deosbire de alte specii, oamenii se simt atât de prost când sunt respinşi, încât renegarea socială este activată în sistemul nervos central, caracteristică ce a fost confirmată de ceva vreme de studiile ştiinţifice. În plus, nivelurile de cortizol, un hormon asociat stresului, fluctuează atunci când oamenii cred ca sunt respinşi de semenii lor. Studiul arată că aceste efecte fiziologice merg mai departe: respingerea opreşte efectiv activitatea inimii.

Un grup de cercetători conduşi de psihologul Bregtje Gunther Moor de la Universitatea din Amsterdam a măsurat bătaie cu bătaie modificările ritmului cardiac la 22 de studenţi pe măsură ce colegii lor îşi manifestau respingerea sau aprecierea faţă de fotografii-portret înfăţişându-i pe subiecţi. Când au fost suspuşi electrocardiogramelor, s-a observat o sincopă în rimtul cardiac al subiecţilor atunci când aceştia credeau că sunt respinşi.

Mai departe, sudenţii au fost întrebaţi dacă figurile din fotografii par mai în vârstă sau mai tinere de 21 de ani. Aceeaşi sincopă s-a produs şi atunci când participanţii la studiu au crezut că sunt percepuţi ca fiind mai înaintaţi în vârstă. Cercetarea ajută la explicarea modului în care evoluţia programează sociabilitatea umană. Oamenii par predispuşi să găsească alinare la alţi oameni – prin mijloace chimice, dacă este necesar – şi să nu fie singuri.

Foto: Flickr / Ed Yourdon

Citiţi şi:

Femeile Îmbătrânesc mai bine decât bărbaţii

Sms-urile ne modifică răspunsurile afective

Criza vârstei mijlocii este un mit

Tags:Un comentariu

  1. este mai mult decit adevarat.problema este ca nici o definitie nu poate definii ceea ce simtim cu adevarat,atunci cind se intimpla.dar exista un secret:trebuie sa fim pe primul plan si sa ne iubim,atunci se pot anihila multe .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger