DeviceHub, platforma românească ce ne introduce în internetul lucrurilor

0

Cu inventeaza.ro v-am mai făcut cunoştinţă în iarna lui 2012, când am fost la primul campionat de fotbal robotic din Bucureşti. Revenim cu o nouă iniţiativă a echipei din spatele ONG-ului, aliniată la ceea ce se numeşte “Internet of Things” (“Internetul lucrurilor”) – acesta vizează o reţea de “obiecte inteligente” care au încorporate tehnologie şi conectivitate la internet şi care pot fi monitorizare şi controlate, fiind menite să ne uşureze viaţa. Proiectul se numeşte DeviceHub.net, o platformă de interconectare a obiectelor. Mai jos, fondatorii proiectului, Ionuţ Cotoi, Cristiana Bogăţeanu şi Constantin Crăciun (foto), povestesc despre facilităţile platformei, care are deja peste 1000 de useri din toată lumea şi cu care au câştigat şi o competiţie internaţională.

 

 

Cum aţi ajuns să dezvoltaţi platforma? Mai sunt iniţiative de acest gen în România?

Ideea dezvoltării unei astfel de platforme a pornit de la o nevoie reală cu care ne-am confruntat în cazul proiectelor derulate în cadrul ONG-ului inventeaza.ro. Realizând o serie de proiecte hardware atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri, am identificat necesitatea unei soluții în cloud, care să faciliteze comunicația între dispozitivele hardware, precum și între dispozitive și utilizatorul final. De altfel, pe măsură ce ne-am documentat în acest sens, am realizat că avem de-a face cu un întreg domeniu, aflat încă în fază de pionierat la nivel global, și în special pe piață locală.

Este vorba despre €œ“Internet of Things” (Iot), care are ca scop extinderea conectivității la Internet a obiectelor din viața de zi cu zi, pentru un control mai ridicat, o mai bună monitorizare în vederea economiei de energie sau eficientizarea proceselor (în domenii precum industria sau agricultura).

Mai precis, platforma DeviceHub.net nu numai că oferă întreaga infrastructură de comunicații necesară pentru interconectarea tuturor dispozitivelor cu utilizatorul final, dar permite luarea de decizii informate în ceea ce privește controlul de la distanță al acestor dispozitive, pe baza datelor astfel adunate. Și, din câte știm, aceasta este prima inițiativă de acest tip din țara noastră.

Cum v-aţi gândit să deveniţi publici?

Pentru început, am aplicat la evenimentul How to Web din București, în cadrul căreia ne-am prezentat platforma şi facilitatile acesteia. Cei de la Deutsche Telekom, care erau în audiență, ne-au invitat ulterior la acceleratorul lor din Polonia – hub:raum, la care au mai participat și alte echipe din Europa de Est şi care practic a fost o minicompetiție de 2 săptămâni între start-up-uri. La finalul acesteia, am reușit să câștigăm locul 1 – marele premiu de 5.000 de euro, demonstrând astfel că platforma noastră are un potenţial ridicat. În felul acesta am intrat în negocieri pentru o primă rundă de finanțare cu T-Venture, divizia de finanțare a Deutsche Telekom.

Cum funcţionează platforma şi care sunt facilităţile şi avantajele pe care le oferă? Care ar putea fi beneficiile pentru consumatorii de rând şi ce servicii publice ar putea fi asigurate sau îmbunătăţite prin intermediul platformei?

DeviceHub.net este, de fapt, o platformă ca serviciu (PaaS). Serviciile pe care le oferim sunt diverse. În primul rând, facilităm stocarea în cloud a datelor obținute de la dispozitive/senzori, precum și posibilitatea de a utiliza aceste date în sensul controlării acestor dispozitive de la distanță prin interfețele REST și protocoalele real time. De altfel, numărul și tipul de senzori ce pot fi integrați crește constant. Mai departe, punem la dispoziția utilizatorilor (fie ei individuali – maker-ii, fie companii) o interfață prin intermediul căreia se pot urmări diverse evenimente și se pot transmite alerte, un sistem de reguli prin intermediul căruia, în funcție de anumiți parametri măsurați, pot fi stabilite anumite acțiuni, realizându-se astfel o buclă de automatizare.

În plan mai avem un modul de data analytics prin intermediul căruia să putem extrage anumite pattern-uri din datele stocate. Evident datele stocate pot fi exportate și acum în diverse formate, putând fi prelucrate însă numai în afara aplicației.

Pornind de la aceste facilități, cele mai importante beneficii se referă la: configurare ușoară (atât maker-ii, cât și companiile își pot conecta foarte ușor proiectele hardware la platformă), suport personalizat, automatizare 3 în 1 (culegere de date, analiza datelor și control de la distanță), economie de timp și bani în ceea ce privește dezvoltarea de servicii web, acces la o comunitate de interes. Pentru companii oferim și consultanță la partea de integrare precum și alte facilități de tipul: white labeling, integrare rapidă cu sistemele existente ale acestora și suport tehnic dedicat.

Evident că atunci când vorbim de zona enterprise ne referim, de exemplu, la furnizori de utilităţi (electricitate, gaze, apăƒ, tot ce implicムsmart metering – “contorizare inteligentă”), companii de telecomunicații care oferムsoluții specializate pentru diverse verticale, cum ar fi management de flote auto (fleet management), soluții de management pentru vending machines (automate) etc. Practic, sunt multe domenii care pot utiliza platformă noastră – auto, medicină, construcții (automatizări de case), agricultură, industrie. Cu alte cuvinte, orice se încadrează în trendul de “€œinteligent” – orașe inteligente, case inteligente, mediu inteligent etc.

Există posibilitatea ca oamenii de rând să aiba acces direct la serviciile oferite de DeviceHub sau pot beneficia de ele doar prin intermediul unor dezvoltatori de servicii?

Orice persoană suficient de curioasă și dornică să experimenteze în această zonă, a internetului lucrurilor, poate utiliza platforma DeviceHub.net. Așadar, pe lângă clienții din zona de entreprise, mare parte dintre utilizatorii noștri fac parte din comunitatea de maker-i, adică pasionații de Iot, electronică și programare, care își dezvoltă proiectele personale beneficiind de extensibilitatea platformei, la care pot conecta o gamă largă de senzori și actuatori. Mai precis, dacă vorbim despre open source hardware, acesta suportă până la 200 de tipuri distincte de senzori care se găsesc la momentul actual pe piață. Și când spunem că regula de aur în ceea ce privește platforma noastră este conectează și controlează orice, nu este o exagerare – prin configurarea unui protocol de comunicare de la platformă la aproape orice dispozitiv care este alimentat cu energie electrică, acesta din urmă poate fi controlat și monitorizat online.

De altfel, în secțiunea de tutoriale oferim exemple de cod pentru diverse limbaje de programare (Python, C++, JavaScript, Ruby etc.) în cazul celor mai utilizate plăci de dezvoltare (de exemplu, Arduino, RaspberryPi).

Mai mult, avem în plan realizarea unui modul pentru cei care doresc să experimenteze în zona de Iot, dar nu sunt foarte tehnici. Acest modul ar consta într-o serie de recomandări personalizate – de pildă, tipul de hardware cel mai indicat pentru realizarea proiectului personal, și avem în vedere și o integrare cu anumiți furnizori de module hardware pentru rapid prototyping.

Câţi utilizatori din România şi din alte ţări folosesc în momentul de faţă serviciile oferite de DeviceHub.net şi pentru ce anume?

Momentan avem peste 1.000 de useri din întreagă lume. Dintre aceștia, aproximativ 20% sunt din România, restul fiind din SUA, Germania, Rusia, Italia, Franța, Spania ş.a.m.d. Câteva exemple de proiecte implementate de utilizatorii nostri, și de care știm după ce am luat pulsul comunității, ar fi: brățara inteligentă care înregistrează date cu privire la diverși indicatori biometrici (puls, temperatura corpului și temperatura mediului, răspunsul galvanic al pielii) și identifică pattern-uri și schimbări emoționale; măsurarea calității vieții (senzori care înregistrează nivelul de CO2, zgomotul și temperatura în două locuri diferite din același oraș); monitorizarea temperaturii și a umidității într-un hambar de cereale; sistem inteligent de colectare a gunoiului; monitorizarea de la distanță a consumului de energie.

Exista vreun interes din partea autorităţilor române sau e prea devreme pentru asta?

Cu siguranţă că serviciile oferite prin intermediul DeviceHub.net reprezintă soluţii care ar putea fi adoptate cu succes de către autorităţi în vederea eficientizării proceselor si consumului. În acest sens, suntem deschişi la a veni cu propuneri personalizate pentru adaptarea şi integrarea platformei în conformitate cu nevoile care se doresc rezolvate. Platforma este deja utilizată pentru fleet management în câteva oraşe din România.

Ce alte proiecte aţi dezvoltat până acum şi ce mai aveţi în pregătire?

Activăm în domeniul ONG încă din anul 2011 sub marca inventeaza.ro, derulând, pe lângă activități de realizare de prototipuri la cerere sau soluții de eficientizare a transportului în comun sau a consumului de energie, și o serie de proiecte cu miză educațională (cum ar fi Campionatul de Fotbal Robotic).

În perioada următoare, ne-am propus să creştem cât mai mult DeviceHub.net. În primul rând, ne dorim să câștigăm cât mai multă vizibilitate, atât pe plan intern, cât și extern pentru a crește, în felul acesta, și numărul de utilizatori. De altfel, obiectivul este ca în următoarele 6 luni să ieșim din stadiul Beta al platformei și să creștem numărul de utilizatori. În aceeași măsură, avem în vedere dezvoltarea platformei și în sensul realizării de noi funcționalități și al rafinării celor deja existente pe baza inputului primit de la utilizatori. Direcțiile pe care ne vom concentra sunt telemedicina și sectorul energetic. Și, pentru că dezvoltarea presupune și investiții, suntem în continuare în căutare de investitori care să se alăture inițiativei noastre.

 

Puteţi citi şi:

Cele mai “inteligente” oraşe din lume

Sistemul care îi plăteşte pe utilizatori să consume mai puţin curent electric

Bicicleta inteligentă care avertizează cicliştii de obstacole din trafic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger