Deversarea în râul Lăpuș a omorât trei tone de pești și a afectat o rezervație naturală

0

Cea mai gravă poluare accidentală de pe râul Lăpuș din ultimii 12 ani a compromise un ecosistem pe următorii cinci ani și a omorât trei tone de pești, informează Digi24. Deversarea de ape de la mina Băiuț de marți dimineața arată amploarea riscului pe care îl prezintă perimetrele miniere închise și neecologizate.

Cheile Lăpușului sau Defileul Lăpuşului este unul din cele mai impresionante defilee din România și a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați rezervație naturală.

În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, aproximativ 3 tone de pește și puiet din râul Lăpuș au murit – aproximativ 90% din fauna piscicolă – exact în perioada de prohibiție a faunei piscicole.

Reprezentanții companiei naționale Remin, cei care au în administrare mina Băiuț, spun că de vină pentru situație este statul român și lipsa investițiilor pe acest segment.

Poluarea de pe Lăpuș arată eșecul autorităților în ce privește ecologizarea perimetrelor miniere închise. Riscul ca astfel de accidente ecologice să se întâmple este mereu prezent.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger