Compania Deva Gold a început, deja, lucrări de foraj la marginea Devei (înspre cabana Căprioara – foto harta, mai jos), informează publicaţia Deveanul. Săptămâna aceasta, marţi dimineaţa, proprietarul unei case de vacanţă de pe strada Aurel Vlaicu (aflată la ieşirea din oraş) a văzut nişte utilaje apărute lângă terenul său şi a anunţat presa.
“Ieri am venit şi erau aici cu utilaje, am întrebat un muncitor ce fac şi a zis că fac foraje pentru Euro Gold”, a declarat localnicul pentru publicaţia Deveanul, care a încercat să afle mai multe amănunte: „Se pare că firma care se ocupă de forări este din Caraş-Severin, la intrarea pe drumul forestier care duce la terenul unde se forează aflându-se parcată o maşină cu numerele CS-07-FOR. Se forează non-stop, zi şi noapte, pe întuneric, folosindu-se reflectoare. Sunt vreo 5-6 muncitori şi încă unul sau doi care stau de pază pentru a interzice accesul oricărei persoane neautorizate la faţa locului. Pentru foraje se foloseşte un utilaj mare care, din spusele muncitorilor, poate săpa până la 500 de metri adâncime. Au fost trase şi multe ţevi de plastic pentru apă”.
Containere
Conducte de apă
Paznicii perimetrului
„Nu se ştie încă dacă proprietarii terenurilor peste care au fost trase conductele de apă şi-au dat acceptul. Pământul fiind argilos, există riscul unor alunecări de teren cauzate de cantitatea mare de apă folosită la foraje. Reporterii noştri, ajunşi la faţa locului, nu au fost lăsaţi să treacă de către doi paznici care stăteau la intrarea spre drumul forestier. Aceştia au refuzat să ne dea orice fel de detalii, trimiţându-ne la sediul Deva Gold”, scrie Deveanul, care reaminteşte că Deva Gold a fost cumpărată de compania Eldorado Gold, care are în concesiune exploatarea minieră de la Certej. „Eldorado Gold este o altă companie canadiană care vrea să înceapă exploatarea aurului cu cianuri, după modelul propus la Roşia Montană, în perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel (judeţul Hunedoara)”.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Deveanul
Puteţi citi şi:
ANPM a renunţat la procesul împotriva acordului de mediu pentru Certej. Cum justifică decizia
Remember Certej 1971: 89 de vieţi îngropate în nămol cu cianuri
Mining Watch România contestă revizuirea ilegală a acordului de mediu pentru Certej
Autorităţile de mediu tratează cu delăsare cazul Certej
12 proiecte de exploatare a aurului cu cianuri, supuse aprobării în România
Ministerul Mediului: „Avizul de mediu pentru Certej este ilegal şi iresponsabil”