Deţinuţii brazilieni îşi pot reduce sentinţele dacă produc electricitate pedalând pe biciclete

1

O iniţiativă cel puţin interesantă, pusă în practică într-una din închisorile din Brazilia, oferă deţinuţilor aflaţi aici posibilitatea de a-şi reduce perioada de pedeapsă pe care trebuie să o execute, dacă oferă un serviciu comunităţii – mai exact, dacă produc energie care să fie utilizată, apoi, de iluminatul stradal.

 

 

Potrivit publicaţiei Jornal Nacional, închisoarea braziliană Santa Rita do Sapucaí a pornit aceast program (cu caracter de reeducare şi reintegrare) la sugestia unui judecător (care s-a inspirat din ceea ce a citit pe internet); oficialii închisorii au instalat biciclete staţionare în incinta acesteia, biciclete care generează electricitate în momentul în care cineva pedalează pe ele, iar electricitatea este înmagazinată în baterii. Astfel, deţinuţii se menţin în formă fizică bună, dar, în acelaşi timp, oferă un serviciu comunităţii, prin producerea energiei pe care, ulterior, o foloseşte reţeaua de iluminare stradală.

Pentru fiecare 16 ore petrecute pedalând pentru a încărca bateria ataşată bicicletei, unui deţinut i se taie o zi din pedeapsa pe care o are de executat. Exerciţiul fizic cu dublu rol nu este obligatoriu: doar deţinuţii care doresc să participe la program sunt aşteptaţi să se implice. Unii dintre ei recunosc că deja au început să piardă kilograme acumulate în plus de când se află la închisoare. Succesul programului i-a convins pe managerii închisorii să aducă mai multe biciclete de acest tip, pentru că, spun ei, nu este vorba doar de a reduce sentinţele deţinuţilor şi de a-i ajuta să se reintegreze în societate, nu este vorba doar de a le reduce kilogramele date de viaţa sedentară din închisoare, ci, în final, este vorba de a reduce facturile la curent electric şi emisiile de carbon.

 

Urmăriţi aici un scurt video (în limba portugheză) cu ştirea realizată de postul de televiziune Globo despre acest inedit program.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Tot în Brazilia: şi lectura ajută deţinuţii să îşi reducă sentinţa | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger