Destinul omenirii: extincţie sau evoluţie într-o nouă specie?

0

Unii oameni de ştiinţă cred că omenirea se îndreaptă spre extincţie, dar alţii, precum fondatorul proiectului Ştiinţele Vieţii din cadrul Harvard Business School, Juan Enriquez, consideră că este posibil să evoluăm, de fapt, înspre o nouă specie. Potrivit acestuia, să fim conştienţi de faptul că evoluăm şi să ne modificăm propria evoluţie este cea mai importantă realizare a tuturor timpurilor.

 

 

Juan Enriquez a scris o carte în care îşi explică teoria, intituală Homo Evolutis şi a vorbit despre aceasta în cadrul unei conferinţe TED, susţinând că epoca lui Homo Sapiens s-ar apropia de sfârşit şi că o nouă eră este pe cale să înceapă.

Cercetătorul spune că, în prezent, înmagazinăm într-o zi atât de multă informaţie câtă asimilam într-o viaţă, în alte timpuri. Acest tip de presiune forţează o specie să evolueze, ceea ce înseamnă că creierul nostru evoluează acum, pentru a se adapta noului mediu informaţional.

Dacă luăm în considerare toate celelalte schimbări ale vieţii umane din ultimele secole – mesele tot mai bogate, vieţile mai lungi, urbanizarea, creşterea în înălţime şi greutate – este destul de clar că suntem predispuşi evoluţiei. Potrivit lui Juan Enriquez, când un animal trece prin schimbări semnificative, precum s-a întâmplat cu oamenii, este doar firesc ca acel animal să evolueze.

Cum va arăta noua specie umană, peste 500 de ani, în opinia cercetătorului? Vom fi mai înalţi, spune el, vom avea capete mai mari, vom trăi mai mult şi vom fi mai variaţi.

Dar partea şi mai interesantă a lucrurilor este că putem înţelege cum funcţionează această evoluţie şi, înţelegând aceasta, putem, teoretic, să ne manipulăm evoluţia. “Este un tip de putere şi responsabilitate care obligă omenirea să se gândească bine la ce face, la viitorul ei”, consideră autorul cărţii Homo Evolutis.

 

Mai multe detalii: NPR

 

Sursa: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Oamenii de ştiinţă reinterpretează graficul evoluţiei omenirii

FOTO Evoluţia oamenilor în reconstrucţii realiste ale strămoşilor noştri

Prima simulare realistă a Universului

Cât va mai exista viaţa pe Pământ?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger