De cîțiva ani buni, presa ne-a obișnuit cu o serie de titluri de felul: S-a descoperit gena adulterului, Alcoolismul ține de gene, Criminalii se nasc așa etc. Un nou tip de fatalism și-a făcut loc în cultura noastră: ceea ce suntem e în mare măsură determinat de gene; cercetări recente nuanțează semnificativ această idee.
E foarte posibil să ai gene pentru cancer sau diabet și să nu faci cancer sau diabet. Multe depind și de mediul în care ești crescut și trăiești. Cele mai relevante cercetări pe această temă sunt studiile pe gemeni. Gemenii identici au același material genetic, gemenii non-identici împărtășesc 50% din gene. Dacă urmărim traseul existențial al gemenilor identici putem observa cu acuratețe cît au fost aceștia influențați de genele lor și cît de altceva, în principiu mediul, stilul de viață ales etc.
Urmăriți în clipul de mai jos povestea unei asemenea cercetări de ultimă oră desfășurată în Marea Britanie. Un număr important de perechi de gemeni au fost monitorizați și s-a creat o serie de hărți în funcție de bolile acestora și distribuirea lor pe regiuni. S-a descoperit, de exemplu, că o boală ca ADHD (deficitul de atenție) apare foarte des în Londra și mult mai puțin în alte zone, deși materialul genetic analizat e același.
spACE: putting nature and nurture on the map from Oliver Davis on Vimeo.