Luna noiembrie vine cu noutăți la Seneca AntiCafe care va găzdui săptămânal o serie de întâlniri de taină pe tema schimbărilor climatice. “Agora” ne propune să cernem multitudinea de informații din jurul nostru și să dezbatem pe bune teme și soluții pentru viitor, în contextul în care schimbările climatice devin o amenințare tot mai mare.
„Agora” înseamnă o serie de conferințe despre schimbările climatice, economie și soluții. Pentru că schimbările climatice sunt o problemă care ne afectează pe mai multe paliere, Seneca AntiCafe aduce împreună specialiști din domenii relevante pentru a încuraja colaborarea interdisciplinară și, pe termen lung, găsirea unor soluții eficiente de adaptare la noile condiții sau contracarare a fenomenului.
Totodată, având în vedere cantitatea foarte mare de informații, uneori contradictorii, despre schimbările climatice și impactul lor, prezența profesioniștilor la dezbateri este o sursă credibilă de informație relevantă, esențială pentru identificarea corectă a problemei.
Conferințele se adresează tuturor, cu predilecție publicului tânăr – studenți, viitorii specialiști care vor avea pe mână viitorul mediului.
Programul Agora:
- Schimbările climatice: adevăr, mit și măsuri economice de contracarare
Invitați: Roxana Bojariu, expert climatic.
Daniel Dăianu, economist.
Care este sursa și anvergura reală a schimbărilor climatice și ce putem face, ca societate, ca să-i contracarăm efectele și să ne adaptăm eficient la noua situație? O discuție între un climatolog, un economist și public, în căutarea soluției.
Tematici propuse: Ce înseamnă schimbările climatice pentru economia românească, la ce fel de impact ne putem aștepta? Schimbarea climatică: realitate meteorologică și economică – ne mai putem proteja?
Joi, 3 noiembrie, ora 19.30
- Activist, antreprenor, om de știință. Colaborare pentu un mediu mai bun
Invitați: Roxana Bojariu, expert climatic, membră a Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei (IPPC).
Felicia Ienculescu-Popovici, activist & antreprenor, președinte Greenitiative.
Luminița Tănăsie, ecologist, fost director al Coaliția Natura2000.
Schimbările climatice ne afectează pe toți – ce pot face eu, din rolul meu, ca să ajut, și cum colaborez cu ceilalți specialiști?
Tematici propuse: Avem de ales între prosperitate și supraviețuire? Care sunt opțiunile consumatorului român în fața încălzirii globale? Cum putem face astfel încât să deschidem dialogul interdisciplinar în privința problemelor de mediu?
Joi, 17 noiembrie, ora 19.30
- Schimbarea climatică în România: Pericol sau Oportunitate?
Invitați: Alexandru Bodislav, profesor la catedra de Economie teoretică și aplicată, ASE, specializat în guvernanța corporativă, piețe energetice, creștere economică, economie comportamentală și inteligență artificială.
Bogdan Glăvan, doctor în economie, profesor la Universitatea Româno-Americană, fondator al Centrului de Economie Politică și Afaceri Murray Rothbard.
Încălzirea globală afectează economia, și viceversa. Care sunt mecanismele prin care piața poate reacționa eficient pentru a combate efectele încălzirii globale?
Tematici propuse: Mai este sănătoasă creșterea economică globală? Unde se află România? Încălzirea globală: primejdiu sau oportunitate pentru industriile din România? Clima și efectele ei: care ar trebui să fie rolul Guvernului în contextul încălzirii globale? Sectorul energetic din România: motor de creștere sau butoi cu pulbere?
Joi, 24 noiembrie, ora 19.30
- Schimbările climatice șițările în curs de dezvoltare: cât cântăresc argumentele etice?
Invitați: Emilian Mihailov, doctor în filosofie, specializat în etica aplicată, director executiv al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată (CCEA).
Radu Uszkai, doctor în filosofie, specializat în economie politică și etică aplicată, profesor al Facultății de Filosofie și profesor asociat ASE, membru al Centrului de cercetare în etica eplicata (CCEA).
Ar putea fi dezvoltarea încetinită a țărilor în curs de dezvoltare o soluție la încălzirea globală?
Joi, 8 decembrie, ora 19.30
Conferințele “Agora” vor avea loc la Seneca AntiCafe, strada arh, Ion Mincu, nr. 1, iar participanții vor plăti tariful normal perceput de 8 lei pe oră.