Despre oameni şi păsări, partea I

3

Durankukak 1

Exista niste oameni pe lumea asta care si-au dorit sa fie pasari. Si pentru ca nu pot, pentru ca au maini in loc de aripi, pentru ca nu pot zbura cu pasarile, alearga dupa ele prin toata lumea. Norocul lor e ca mai exista niste oameni, care-i ajuta sa-si implineasca pasiunea. Fie ca iubiti sau nu gastele cu pieptul rosu sau pelicanii dalmatieni, cititi mai departe. E posibil ca, pana la sfarsitul acestui articol, imaginatia voastra sa prinda, pardon, aripi.

de Brad Florescu (articol realizat in colaborare cu Amazingrace)

Branta Birding Lodge, Durankulak, Bulgaria

In goanele mele catre Balchick, venind dinspre Vama Veche, cred ca am trecut de 20 de ori prin fatza casei cu etaj asezate fix la sosea. N-am oprit niciodata, ca ma grabeam. Dar m-am intrebat mereu ce s-o afla in cladirea dolofana pe al carei frontispiciu statea o gâscă rosie si mandra. Sambata am oprit si am intrat. In camera imensa de la parter – pe jumatate sala de mese, pe jumatate living room – nu era nimeni. Hello! Hello! Niciun raspuns. Peste tot, desene cu pasari, tablouri cu pasari, afise cu pasari. Iar in coltul camerei – o pianina Lirika exact ca cea pe care am lasat-o acasa la mama. Hello! Hello! Nimic. Vazand ca nu-mi raspunde nimeni, m-am asezat la pian si am inceput sa cant. Feelings, nothing more than feelings…pianina suna frumos in linistea pustie a incaperii. Cand deodata, de nu stiu unde, se auzi un sunet de flaut care canta impreuna cu mine… trying to forget my…feelings of love…Sunetul fu urmat de intrarea in camera a unui domn impozant care se posta ghidus langa mine fara sa ia flautul de la gura. Si cantaram asa pana la finalul melodiei. Doi straini.

Pavel Simeonov, proprietarul Branta Tours si Branta Birding Lodge, e un fost muzician de elita al Bulgariei. S-a retras aici, la Durankulak, impreuna cu sotia lui, Tatyana si s-a dedicat studiului naturii si istoriei. Pavel si Tatyana organizeaza ture de observare a pasarilor in Bulgaria, Romania, Belarus, Azerbaidjan, Ucraina, Siberia si Corsica si se pare ca sunt foarte buni in ceea ce fac. Casutza de la marginea drumului nu este un simplu hotel, ci si un muzeu privat. Parterul, asa cum v-am spus deja, e plin de imagini si carti despre pasaretul rezident pe lacul Durankulak. La etaj, avem un mic muzeu de istorie, dedicat vestigiilor tracice descoperite pe insula mare a lacului.

Aici a fost una dintre primele asezari umane din Europa. A fost fondata acum 7000 de ani, imi explica domnul Simeonov pasind tantos printre exponate. Cele mai multe obiecte gasite sunt expuse la muzeul din Dobrici. Dar e prea departe. Am cerut si am obtinut acordul autoritatilor sa organizez acest muzeu aici, la doi pasi de situl arheologic.

durankulak 2

Il intreb de unde-i vin cei mai multi turisti pasionati de ornitologie.

– Din America si din Anglia. Dar vin si romani. Unul dintre ei este nebun dupa Branta Ruficollis (gasca cu gat rosu), are si un site dedicat lor. E drept ca, in sezonul rece, ai ce vedea. 50.000 de gaste ierneaza pe lac in fiecare an. Sa vii in februarie sa le vezi. Dealtfel, Branta Ruficollis este mascota afacerii noastre. Pana si numele, Branta Tours, face referire la ea.

– Si in rest, in afara de gastele respective, ce mai e de vazut?

– Migratiile de primavara si toamna sunt spectaculoase. Apoi, varietatea de specii care vietuiesc aici in timpul verii: pelicani, batlani, vulturi, ereti, ulii, lebede si multe exemplare foarte rare. Sa vii la toamna. Sa vii la iarna. Sa vii la primavara.

– O sa vin, promit. Acum haideti sa-mi aratati camerele.

Branta Birding Lodge are 8 camere: 3 duble, 3 single si 2 apartamente. Toate camerele sunt curate, luminoase, amenajate cu gust si dotate full: aer conditionat, baie en-suite (unele au dus, unele au si cada), satellite TV si, fireste, Internet wireless. Se si gateste, dar numai pentru oaspetii hotelului. Lacul e la 500 de metri departare, iar cea mai apropiata plaja e la vreo 3 kilometri. Nu trebuie sa veniti cu binoclul de acasa, gasiti acolo tot ce va trebuie pentru a observa pasarile. Pentru informatii despre Lodge intrati aici, iar daca vreti sa vedeti ce tururi ofera Pavel si Tatyana, intrati aici. Sau dati un telefon la +359 888476601. Sau un mail la [email protected]. De ajuns, se ajunge usor. Lodge-ul e pe drumul intre Vama Veche si Balchick, la mai putin de 10 kilometri de granitza.

Cum tocmai venisem din zgomotoasa Vama Veche unde nu putusem inchide un ochi toata noaptea, m-am asezat pe iarba din spatele casei si am facut o scurta, dar intensa cura de liniste. Fara indoiala, Branta Birding Lodge e un loc plin de caracter. Care vine din creativitatea si dedicarea proprietarilor, din bunul simt si discretia specifice locurilor, din frumusetea maiestuoasa a lacului si a pasarilor sale, dar si din pasiunea speciala care-i aduce pe oameni aici.

Cititi mai multe povesti de calatorie pe deja notoriul www.amazingrace.ro

Tags:3 comentarii

  1. M’ai omorat, prietene calator, cu grafia ta. Ce’i aia Balchick? Ai pickat acuma de pe Google?
    Sau matale zichi si Bucarest?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger