Ce este totb.ro?

“Think outside the box” este o expresie care, deşi nu este a noastră, este arhicunoscuta de toată lumea. Se referă la mai multe lucruri deodată. Se referă la curajul de a gândi altfel, se referă la inovaţie, se referă abilitatea de a gândi liber şi de a nu accepta alte limite decât cele impuse de propria noastră conştiinţă.

de Magor Csibi

După percepţia şi filosofia noastră, specia umană reprezintă “coroana” evoluţiei şi a procesului de creaţie care s-a petrecut pe planeta noastră de mai bine de câteva miliarde de ani. Am trecut prin acest proces de evoluţie, ne-am civilizat, ne-am educat, ne-am luptat pentru libertatea noastră, tocmai ca să putem să devenim cu adevărat liberi şi ca să putem trăi exact cum vrem noi, folosindu-ne din deplin de libertatea de a alege.

Dar, paralel cu lupta noastră pentru libertatea de exprimare, pentru emancipare şi eliberare, am început să construim un zid în jurul nostru şi am reuşit să creăm un sistem care ne ia tocmai aceste libertăţi, chiar dacă numai într-un mod indirect. Am încercat să creăm o civilizaţie unde totul este făcut în aşa fel încât noi să putem fi cât mai liberi, un sistem unde totul este automatizat şi mecanizat pentru confortul şi fericirea noastră, numai că rezultatul nu a fost conform aşteptărilor. În loc ca acest sistem să ne elibereze, să ne dea oportunitatea că după atâtea modernizări şi automatizări să putem avea timp liber pentru noi, pentru a gândi şi a crea, pentru a fi fericiţi, acest sistem ne-a automatizat şi pe noi.

Am reuşit să creăm o societate unde, deşi aparent totul este posibil şi liber, suntem condiţionaţi să trăim într-un fel sau altul, suntem pre-programati să avem o viaţă sau alta, iar conceptul de a “gândi în afara cutiei” devine singura noastră speranţă. Dar în acest proces chiar expresia de a “gândi în afara cutiei” devine alterată deoarece, de cele mai multe ori, numai faptul că gândim, pur şi simplu, poate să ne plaseze în afara cutiei.

Acum câţiva ani am avut privilegiul de a fi la locul potrivit, în momentul potrivit şi printr-o conjunctură fericită am participat la o campanie Mindbomb, o campanie socială şi civică în cel mai pur sens al cuvântului. Aceasta campanie încerca şi încearcă în continuare, cu ajutorul a câtorva artişti extrem de talentaţi, să critice, să arate cu degetul, dar nu într-un mod agresiv şi destructiv, aşa cum suntem noi obişnuiţi, ci într-un mod constructiv, plin de umor, cu ajutorul artei.

Într-o campanie Mindbomb, unul dintre afişe, în opinia mea cel mai bun dintre cele create, adresa întrebarea “Te-ai gândit astăzi?”. Deşi e o întrebare aparent simplă, chiar banală, majoritatea oamenilor au avut dificultăţi serioase în a înţelege mesajul. Mulţi se întrebau, retoric, la ce ar trebui să se gândească, alţii căutau mesajul subliminal, subînţelesul, deşi textul era cât se poate de simplu, clar şi la obiect.

Se pare că a gândi a devenit un lucru din ce în ce mai rar întâlnit în societatea noastră. Ne gândim la probleme, ne gândim la ce avem de făcut zilnic la locul de muncă, la şcoală sau în familie, ne gândim cum să facem că bugetul nostru strâmtorat să ne acopere nevoile, ne gândim în ce culoare să ne zugrăvim camerele, ce maşini să ne cumpărăm şi care marca de iaurt e într-adevăr sănătoasă. Dar ceea ce nu realizăm este că toate aceste activităţi nu necesită neapărat gândire. De fapt, zilnic putem să ne exprimăm nişte opţiuni, să bifăm câteva dintre răspunsurile predefinite, prestabilite de modul nostru de a trăi. Alegerile noastre sunt limitate şi este nevoie de un real curaj pentru a fi în stare să gândeşti în afara sistemului, doar pentru plăcerea de a avea idei proprii.

De ce această introducere?

Pentru că aş dori să vă provoc. Am discutat prin intermediul site-ului despre numeroase teme până acum, despre politică, despre economie, despre sport şi lifestyle şi câte ceva chiar şi despre mediu. Ceea ce aş dori eu însă este cu totul şi cu totul altceva. Vreau să vă invit să gândiţi. Vreau să vă invit să vă implicaţi. Vreau să vă stârnesc conştiinţa.

Vă invit la o călătorie imaginară prin care vom încerca nu să dăm răspunsuri gândite de-a gata la anumite întrebări, ci să punem întrebări, să dezbatem şi să fim creativi. Nu încercam şi nici nu vrem să spunem nimănui cum să-şi trăiască viaţa, nu insistăm să găsim soluţii inovatoare la problemele grave cu care ne confruntăm. Tot ceea ce o să încercăm este să ieşim din ignoranţa noastră zilnică şi să ajungem la rădăcina problemelor noastre.

 

Vom dărâma împreună bariera dintre jurnalist şi cititor, iar rândurile şi gândurile vor fi scrise de orice om creativ, care are dorinţa de a se exprima. Vom crea o rubrică despre mediu, dar şi despre societate. Din păcate, protecţia mediului este din ce în ce mai dificilă, iar cel mai nociv lucru pentru mediu este ignoranţa. Ignoranţa noastră faţă de problemele existente ne face să fim părtaşi la distrugerea zilnică a naturii. Cu fiecare moment de nepăsare se mai taie un copac, cu fiecare nouă tentativa de automatizare se mai poluează un rău, cu fiecare moment de neatenţie mai dispare o specie de pe pământ.

Vă invit să ne trezim împreună. Vă invit să discutăm. Vă invit să gândim. Iar ceea ce ştim deja este că nimic nu este predefinit, nimic nu este imun la schimbare, astfel încât fiecare călătorie, fiecare dezbatere poate să ne surprindă, atunci când ajungem la capăt.

 

Think Outside the Box este membru al Coaliției pentru Presă Curată și aderă la standardele ei de transparență:

 

Societatea:

SC THINK OUTSIDE THE BOX SRL

Cu sediul social în Miercurea Ciuc, str. Tudor Vladimirescu, nr.10, județul Harghita

Membri asociați:

* Csibi Ladislau, cu domiciliul în Miercurea Ciuc, str. Tudor Vladimirescu, nr. 10; cetățean român

* Chiorean Calin, cu domiciliul în Cluj Napoca, Aleea Mestecenilor, nr.3; cetățean român

Clienți de publicitate:

În prezent: nici unul

Până la data de 31 mai 2014: Sc. Apemin Tușnad SA

Balanța pe anul 2013:

Venituri din exploatare: 292918 Ron

Cheltuieli de exploatare: 290198 Ron

Rezultat din exploatare: 2720 ron

Datorii: societatea nu are nici un fel de datorie, nici către stat, nici către alți creditori.

Relații:

Administrator Csibi Ladislau, Miercurea Ciuc, str. Tudor Vladimirescu, nr.10

Pentru orice problemă, o puteți contacta pe coordonatoarea site-ului, Andra Matzal: [email protected].com

Advertisment ad adsense adlogger