Despre beneficiile junglei, în cea mai recentă carte a ONU despre Amazon

0

O carte sprijinită de ONU şi lansată la finalul acestui an încearcă să educe comunităţile din ţările în curs de dezvoltare în legătură cu utilizarea şi beneficiile plantelor şi posibilităţilor de hrană din zona Amazonului şi cum anume acestea le pot îmbunătăţi viaţa.

 

Cartea ( Fruit Trees and Useful Plants in Amazonian Life)  este scrisă într-un limbaj simplu, uşor de înţeles de către oricine, indiferent de gradul de educaţie. Lucrarea se foloseşte de diverse credinţe şi obiceiuri locale ale comunităţilor rurale din regiunea amazoniană pentru a demonstra unicitatea acelor locuri şi importanţa conservării lor. Amazonul este cea mai mare zonă de pădure tropicală rămasă în lume, iar numai în partea braziliană a regiunii locuiesc 25 de milioane de persoane. Despăduririle intense, incendiile, schimbările climatice sunt, însă, factori care destabilzează regiunea şi care ar putea duce la micşorarea ariei împădurite la o treime din cât este acum, în doar 65 de ani.

În cartea ONU sunt evidenţiate tipuri de hrană care nu se bazează pe distrugerea pădurii, cum ar fi fructe şi plante medicinale, renumite pentru calităţile lor nutriţionale şi în tratamente naturiste. Lucrarea descrie tipurile de minerale, nutrienţi şi antioxidanţi din fiecare fruct sau plantă şi cum anume contribuie la sănătatea organismului uman. Spre exemplu, fructul de palmier buriti are un nivel ridicat de vitamina A (mai mare decât orice altă plantă din lume). Fructul de acai are foarte mulţi antioxidanţi. „Această carte oferă informaţii complexe despre fructe şi plante amazoniene şi este un exemplu perfect despre cum putem face cunoştinţele noastre accesibile oamenilor săraci, pentru a-i ajuta să înveţe cum să profite inteligent de pe urma roadelor pădurii şi cum să îşi îmbunătăţească viaţa”, a declarat Eduardo Rojas-Briales, reprezentant al FAO (Food and Agriculture Organisation) pe segmentul păduri.

Estimările FAO arată că 25% din locuitorii ţărilor în curs de dezvoltare sunt needucaţi, nu ştiu să citească, iar că, în zonele rurale, procentul ajunge la 40%. Astfel că noua carte a ONU are un format care permite inclusiv celor care nu au vreo altă educaţie să înţeleagă informaţia prezentată cu ajutorul cifrelor şi imaginilor. „La realizarea cărţii au colaborat peste 90 de cercetători brazilieni şi din alte ţări, care au fost de acord să îşi prezinte rezultatele cercetărilor în forme dedicate locuitorilor mediului rural, asta însemnând inclusiv anecdote, reţete, fotografii”, a explicat Tina Etherington, coordonator al publicării lucrării din partea FAO. Cartea a fost o co-producţie a FAO, CIFOR (Centrul Internaţional pentru Cercetarea Pădurilor) şi „People and Plants International” şi a fost lansată la Roma, într-o ceremonie care a marcat finalul anului internaţional al pădurilor.

 

Sursa: EcoNews

Foto: Crop Wild Relatives

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger