Deși stațiile de monitorizare nu funcționează tot timpul, autoritățile raportează îmbunătățirea calității aerului

0

Bucureştiul se numără printre oraşele care nu-şi protejează cetăţenii de poluarea aerului cu particule în suspensie, PM10. Concluzia aparţine Comisiei Europene, care ne ameninţă chiar cu Curtea Europeană de Justiţie, dacă edilii Capitalei nu vor lua măsurile impuse. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (ANPM) susţine, însă, că aerul din Bucureşti este bun de respirat, mai ales în ultimii doi ani, când limitele maxim admise nu au fost depăşite. O întrebare rămâne, însă, fără răspuns. Dacă din 2010, staţiile de monitorizare a aerului au nevoie de reparaţii, iar, în prezent, două dintre ele nu funcţionează, cum reuşeşte agenţia să raporteze date complete pe calitatea aerului.

 

poluare

 

În Capitală, calitatea aerului este măsurată  cu ajutorul a opt stații fixe în zona București-Ilfov: o stație se află la Balotești, una la Măgurele, o alta la Lacul Morii, trei stații industriale în Drumul Taberei, Titan și Berceni și două stații de monitorizare a traficului la Mihai Bravu și Cercul Național Militar.

Staţia de monitorizare a aerului din Mihai Bravu este însă închisă de la începutul anului 2014, iar cea de la Lacul Morii măsoară, în prezent, doar monoxidulul de carbon, prelevatoarele de PM 10 fiind duse la reparat. Cu toate acestea, ANPM susţine că, potrivit măsurătorilor făcute pentru particulele în suspensie, deşi au fost înregistrate, în anii anteriori, depăşiri ale valorilor-limită atât anuale, cât şi zilnice, în ultimii ani valorile, concentraţiilor sunt într-o scădere accentuată.

”În 2014 doar staţia Mihai Bravu a fost închisă, din cauza nefuncţionării echipamentelor. Celelalte staţii au avut cel puţin un echipament de monitorizare funcţional. În anul 2013 (ultimul set de date validate şi certificate), nu au mai fost depăşite concentraţiile medii anuale de PM 10, însă au existat mai mult de 35 de zile cu depăşiri ale valorilor-limită zilnice la două staţii de monitorizare (Măgurele şi Lacul Morii)”, a explicat Gabriel Ciuiu, şeful staţiilor de monitorizare de la ARMB.

Pe hârtie, saltul este semnificativ. În 2011, potrivit aceloraşi măsurători efectuate de ANPM, la staţia de la Lacul Morii, au fost înregistrate 69 de zile cu depășiri ale pulberilor în suspensie, iar, în 2013, poluarea cu PM10 a scăzut la aproape jumătate, în condiţiile în care limita maximă admisă de zile cu depășiri, pe an, este de 35.

Aceste scăderi s-au înregistrat, datorită planurilor de management a calităţii aerului în Bucureşti, dar şi datorită programului Rabla care a scos din uz maşinile vechi, motivează Gabriel Ciuiu. Raportările ANPM, în mare, nu par credibile pentru Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, care a realizat în 2011 un studiu pe calitatea aerului din Bucureşti.

Articolul integral poate fi citit pe Green Report.

 

Puteți citi și:

VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: “E”-urile respirate de bucureșteni provoacă sute de morți


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger