Deşi controversat, primul tunel feroviar submarin între două continente se inaugurează astăzi în Strâmtoarea Bosfor

0

A fost visul unui sultan otoman (Abdoul Medjid) în anul 1860, dar acesta nu a avut, atunci, mijloacele necesare pentru a-l vedea realizat. Acum, în 2013, acest vis al Turciei devine realitate. Este vorba despre primul tunel submarin pentru circulaţie feroviară care leagă două continente, tunel care trece prin Strâmtoarea Bosfor şi face conexiunea între Europa şi Asia.

 

 

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost întotdeauna susţinătorul acestui proiect şi, în ciuda criticilor de grandomanie care i-au fost aduse, nu a renunţat la el, ci i-a căutat finanţare şi sprijin şi îl va inaugura astăzi, alături de premierul Japoniei. Munca la tunel a început în anul 2004 şi era programată să dureze patru ani, dar construcţia a fost întârziată de faptul că au existat descoperiri arheologice pe parcursul săpăturilor, care au avut nevoie de timp pentru a fi corect realizate şi salvate. Mai exact, aproximativ 40.000 de obiecte au fost descoperite în adâncurile strâmtorii (un adevărat „cimitir” al vaselor bizantine). Costul final al realizării tunelului este de 4 miliarde de dolari, sumă la care Japonia a contribuit cu un miliard. Tunelul are o lungime de 1,4 kilometri, este la 50 de metri sub suprafaţa mării şi este conceput să reziste la cutremure. Inaugurarea este programată pentru astăzi la prânz.

Cu acest tunel finalizat, guvernul turc speră să deschidă o nouă rută comercială importantă între Asia şi Europa (mai precis, între China şi vestul Europei). Tunelul nu va fi complet funcţional după inaugurarea oficială de astăzi, fapt care îi face pe alţi oficiali turci să se întrebe de ce anume inaugurarea a fost, totuşi, programată acum, notează BBC. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, va fi prezent la eveniment pentru a marca statutul şi contribuţia Băncii Japoniei la acest proiect, ca principal finanţator. Specialiştii în dezvoltare urbană spun că darea în funcţiune a tunelului va scădea din presiunea la care sunt supuse cele două poduri existente în prezent în strâmtoare şi, de asemenea, va decongestiona traficul şi poluarea.

Pentru premierul Erdogan, fost primar al Istanbulului, acest proiect face parte din lista de construcţii grandioase pe care le visează realizate în timpul mandatului său; nu de puţine ori, el a fost criticat pentru ambiţiile sale „faraonice”, iar protestele de stradă din Turcia (din luna iunie a acestui an) au fost îndreptate şi împotriva acestor eforturi de ridicare a unor mega-construcţii. Din lista lui Erdogan mai fac parte un alt aeroport în Istanbul, un canal paralel şi un al treilea pod peste Bosfor. Localnicii turci se plâng că planurile lui Erdogan de dezvoltare urbană distrug spaţiile verzi şi alungă oamenii din casele lor. Primarul actual al Istanbulului, Kadir Topbas, este, însă, şi el, un susţinător al tunelului: „Va crea o axă de transport între estul şi vestul oraşului, care are o populaţie de peste 15 milioane, din care, zilnic, cel puţin două milioane de persoane trec Bosforul pe cele două poduri foarte aglomerate”, spune acesta. „Cu o capacitate de 150.000 de pasageri pe oră, trenul submarin este un proiect important, de care oraşul are nevoie şi care, totodată, va contribui la reducerea emisiilor gazelor de seră”, consideră şi Tayfun Kahraman, preşedinte al Istanbul Chamber of Urban Planners.

 

Surse, foto şi mai multe detalii: BBC, Phys News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger