Deșeurile electronice pun în pericol comunitățile africane

0

Cantitatea tot mai mare de deșeuri electronice este o consecință a dezvoltării pe-repede-înainte a tehnologiei, iar cum acestea trebuie aruncate undeva, ajung în diverse locuri din țările considerate de lumea a treia, departe de ochii publici ai societăților dezvoltate și mari consumatoare. ”E-waste” (E-deșeuri), așa sunt cunoscute dispozitivele electronice care se aruncă în locuri special ochite cu acest scop din țări slab dezvoltate.

Companiile care se ocupă de colectarea lor mută, astfel, gradul de toxicitate și pericolul reprezentat de astfel de deșeuri în zone care să îi afecteze pe alții, nu pe consumatori. Un asemenea exemplu se află în Ghana (Africa), chiar în capitală; chimicalele toxice de la groapa de gunoi electronic au afectat comunitatea pe o rază largă, de la oameni la clădiri. Printre substanțele toxice ajunse în sol și mediu se numără plumb, cadmiu și multe altele, majoritatea dintre ele fiind la un nivel de 50 de ori mai ridicat decât nivelul maxim admis (nivelul care conferă siguranța că nu există risc de contaminare).

Electronicele aruncate aici sunt incinerate, iar cuprul din ele reciclat. O echipă de cercetători ghanezi a luat mostre din solul aflat în zona de deversare și în împrejurimi, testând pământul pentru fier, magneziu, cupru, zinc, cadmiu, chrom, nichel și plumb – toate, elemente care se regăsesc în componența electronicelor moderne. Nivelul descoperit la aceste elemente a fost periculos de ridicat, spun cercetătorii, în special în zona școlii din regiune și a pieței locale. Rezultatele măsurătorilor realizate de echipă au fost prezentate de cercetătorul Atiemo Sampson, care spune că locuri de acest tip, destinate aruncării deșeurilor electronice, se pregătesc, în prezent, în mai multe zone ale Ghanei. Marea parte a electronicelor provine din America de Nord și Europa.

”Până acum, țara noastră nu a legiferat importul și managamentul deșeurilor electronice, deși a semnat Convenția de la Basel. Regulile pur și simplu nu se regăsesc în cadrul nostru legislativ național. Sperăm, totuși, ca guvernul să realizeze acest lucru anul viitor”, a declarat Sampson. Însă problema socială, pe care omul de știință o consideră un posibil impediment în aplicarea unor legi stricte și chiar în desființarea acestor zone de gunoi electronic, este că reciclarea care are loc în astfel de locuri implică tot mai mulți oameni, care ajung să depindă, din punct de vedere financiar, de această activitate (deși este una care le pune în pericol sănătatea și viața). Metalele care se pot recupera ajung să valoreze mulți bani (aur, argint, cupru). Soluția văzută de cercetător este concentrarea pe transformarea zonelor într-un loc mult mai sigur pentru oameni și pentru mediu, conform unor standarde internaționale.

 

Sursa și foto: ENN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger