Deșeurile din plastic au ajuns și în Oceanul Antarctic

0

Au fost găsite primele deșeuri din plastic în Oceanul Antarctic, despre care se credea că este o zonă virgină. După o expediție de doi ani jumătate și 70.000 de mile, vasul francez de cercetare Tara a găsit “urme ale civilizației” în cel mai sudic ocean.

 

Scopul expediției din oceanele Atlantic, Pacific, Antarctic și Indian a fost investigarea ecosistemelor marine și biodiversității în contextul schimbărilor climatice. “Mereu am presupus că acesta este un mediu virgin, foarte puțin atins de oameni”, spune Chris Bowler, coordonator științific al navei de expediție. “Faptul că am găsit plastic este un semn că activitatea umană este planetară”, adaugă acesta.

Mostre colectate din patru stații diferite din Oceanul Antarctic arată că există suprafețe cu până la 50.000 de fragmente de plastic pe kilometru pătrat, o dimensiune comparabilă cu media gobală.

“A fost complet neașteptat să descoperim plastic la acest nivel deoarece Oceanul Antarctic este oarecum separat de celelalte oceane ale lumii și nu se amestecă cu ele”, explică Bowler.

Fragmentele microscopice, invizibile înainte de a fi adunate în plasă, sunt resturile pungilor din plastic și ale sticlelor din plastic, degradate de-a lungul anilor de razele soarelui și apă. De asemenea, printre deșeurile colectate se găseau și fibre sintetice din haine.

Se pare că aceste deșeuri provind din Africa, America de Sud și Australia. Plasticul dn oceane este fatal pentru viețuitoarele marine care îl consider hrană, iar substanțele toxice eliberate de plastic ajung în lanțul trofic.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger