Deșeuri de aur

0

Pe 19 ianuarie 2012, Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru colectarea și tratarea deșeurilor electronice (WEEE). Efectul acestora se va simți treptat în următorii șapte ani. În prezent, anual se generează în Uniunea Europeană 10 milioane de tone de WEEE. Până în 2020, creșterea volumului de WEEE este estimată până la 12 milioane. Noul target adoptat de Parlament ar asigura colectarea a circa 10 milioane de tone sau aproximativ 20kg / cap de locuitor. Începând din 2016, statele membre vor fi nevoite să colecteze 45 de deșeuri electronice pentru fiecare 100 de tone de produse electrocasnice puse în vânzare în timpul celor 3 ani precedenți. Această țintă se va ridica la 65 de tone în 2019. În caz contrar, statele membre pot opta să colecteze 85% din deșeurile electronice generate.

 

 

Votul a fost bine primit de comisarul pentru Mediu Janez Potonik. ”Decizia Parlamentului European este o veste bună. Un tratament corespunzător al deșeurilor electronice este important în prevenirea pericolelor pentru sănătatea umană și în protejarea mediului, iar colectarea sistematică este  o precondiție pentru reciclarea profesională a materialelor prime rare, cum ar fi aurul, argintul, cuprul și metalele rare, pe care televizoarele, laptopurile și telefoanele noastre mobile le conțin.”

Acest vot este punctul culminant al inițiativei UE privind Materia Primă, care caută să asigure o mai mare eficiență în administrarea resurselor. Aceasta evoluează în jurul conceptului de ”minerit urban”, care implică recuperarea materialelor brute, a mineralelor și a metalului din produsele ieșite din circulație în zonele urbane (echipamente electronice vechi, elemente din clădiri, deșeuri) și reciclarea lor. O mare varietate de materiale (cum ar fi aurul, argintul, platina, paladiumul, cuprul și tabla) pot fi extrase în acest fel.

Potrivit companiei belgiene Umicore (unul dintre cei mai mari reciclatori, la nivel mondial, de metale grele din deșeuri electronice și rezidurii industriale), mineritul urban poate duce la concentrații de aur de 200-250 g / tona de plăci de circuite integrate și de 300-350 g / tona de telefoane mobile. Acest lucru contrastează cu concentrația de aur obținută în mineritul de bază, care este de circa 5 g / tona de minereu brut.

Pentru că produsele ieșite din circuit conțin metale în concentrații mai mari decât sursele primare, acest lucru înseamnă, de asemenea, că este nevoie, de regulă, de mai puțină energie de a extrage aceeași cantitate de metal. Unitatea de reciclare Umicore din Hoboken, Belgia, produce, de exemplu, 70.000 tone / an de metal și emite cu 1,0 Mt de CO2 mai puțin decât dacă această cantitate de metal ar fi fost obținută din minereu brut.

În România, aproape 18.000 de tone de deșeuri electronice rezultate din IT, electronice și electrocasnice au fost colectate în 2008. Folosind media de 250-300 g / t, ar rezulta între 62 și 70 de tone de aur ce ar fi putut fi reciclate într-un singur an din această sursă de deșeuri.

Spre exemplu, prn distrugerea patrimoniului natural și cultural de la Roșia Montană, compania canadiană RMGC își propune să extragă 314 tone de aur în 16 ani.

Data viitoare când îi veți auzi pe politicieni spunând că mina de la Roșia Montană este singura soluție viabilă, luați în calcul doar zilele trecute România a făcut cu succes lobby pentru reducerea targetului de recilare la doar 40% până în 2016 și o prelungire a termenului de atingere a targetului final până în 2021.

 

Foto: Greenpeace.org

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger