Celebrele desene de la Nazca (Peru) sunt în pericol din cauza intruşilor care s-au stabilit în zonă şi au început să crească porci şi să desfăşoare diverse activităţi. Desenele din acest sit sunt celebre în toată lumea, datorită dimensiunilor impresionante şi misterului care înconjoară apariţia lor în deşertul peruan.
Intruşii au distrus, deja, un cimitir aparţinând culturii Nazca, iar colibele pe care şi le-au ridicat ca adăpost sunt chiar pe marginea desenelor, a spus Blanca Alva, director în cadrul ministerului peruan al culturii. Potrivit acesteia, intruşii (cei mai recenţi dintr-o succesiune de „năvăliri”, de-a lungul anilor, în regiunea protejată Nazca), au invadat situl în timpul sărbătorilor pascale din aprilie, iar legile peruane care protejează săracii au zădărnicit eforturile îndepărtării lor din zona protejată. În Peru, susţine Alva, squatter-ii (intruşii care ocupă ilegal un spaţiu) au dreptul la un proces în justiţie înainte de evacuare, dacă ocupă un anumit loc pentru mai mult de o zi. Iar un astfel de proces poate dura şi până la 2 – 3 ani. „Până atunci, situl va fi distrus”, a conchis Blanca Alva.
Specialiştii care monitorizează regiunea au văzut cel puţin 14 ţarcuri pentru porci în ultima lor inspecţie în zonă, când au descoperit şi bucăţi sparte de ceramică Nazca. Conducătorul intruşilor, Jesus Arias, contestă acuzaţiile aduse, de distrugere a zonei. „Nu este ceva arheologic pentru mine. Nu era niciun cimitir aici şi nici nu sunt desene ale culturii Nazca”, a declarat el. Cei pe care îi conduce sunt copii ai unor familii sărace din apropierea oraşului San Pablo, care au crescut şi îşi doresc cămine proprii. „Suntem o populaţie în creştere. Dar suntem oameni săraci, nu avem bani să cumpărăm pământ sau case”, a completat Arias, care a transmis ministerului culturii din Peru că ar trebui „să îşi facă mai bine treaba de a marca graniţele unor arii protejate”.
În Peru, ocuparea unui spaţiu este o modalitate obişnuită pentru săraci de a-şi stabili un cămin, iar pentru traficanţii de teren, o modalitate la fel de obişnuită de a obţine drept de proprietate pe pământuri. Evacuările pot deveni violente, mai ales când forţele de ordine încearcă să scoată mii de oameni stabiliţi în astfel de spaţii ocupate. „Se poate ajunge la un adevărat haos”, a confirmat Livina Alvis, procuror în cadrul provinciei Nazca. Reprezentanta ministerului, Blanca Alva, susţine că squatter-ii reprezintă cel mai mare pericol pentru cele 13.000 de situri arheologice şi istorice din Peru, atât de bogate în informaţie pentru oameni de ştiinţă din toată lumea. „În fiecare an avem între 120 – 180 de rapoarte despre ocupări de teritoriu sau despre pericol de ocupare, în zone protejate. Pentru alţi colegi din restul continentului, care au între două şi cinci cazuri pe an, cifra pare incredibilă”, a mai spus Alva. În luna ianuarie a acestui an, ministerul a evacuat un alt grup de intruşi, care se instalase în apropierea desenului cunoscut drept „Ceasul Solar”, dar, câteva luni mai târziu, un nou grup şi-a făcut apariţia în zonă.
Desenele de la Nazca sunt sub protecţia UNESCO din 1994 şi se întind pe o suprafaţă de deşert de 500 de kilometri pătraţi. De sus, se văd o pasăre uriaşă, maimuţe şi diverse alte forme şi geometrii. Sunt considerate una dintre marile enigme arheologice ale lumii – nimeni nu ştie, încă, de ce au fost realizate, de ce atât de mari şi de ce pe o perioadă de timp extinsă pe durata a o mie de ani. „Sunt atât de delicate şi au supravieţuit 1.500 de ani până acum. Ocupările acestea de teritoriu ameninţă munca atâtor arheologi”, a atras atenţia Ann Peters, arheolog al Universităţii din Pennsylvania, cu ocazia unui simpozion internaţional pe tema culturii Nazca, organizat în Peru în această săptămână.
Sursa: Reuters
Foto: Tumblr.com